Русия за първи път призна открито за поражение от началото на войната

12837
Русия за първи път призна открито за поражение от началото на войната
Снимка: Kremlin.ru

Кремъл призна поражението си в Харковска област и това е първият случай, в който Москва открито признава загуба от началото на войната на Русия в Украйна през февруари. Това е основният извод в ежедневния анализ на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната (ISW).

За ужасяващи мъчения разказват украинци от освободените територии

В североизточната част на Украйна в резултат на контраофанзива силите на страната си възвърнаха обширни територии и прогониха руските в...

Служителите на Кремъл и пропагандистите в държавните медии под контрола на властта широко обсъждат причините за руското отстъпление в Харковска област, където украинците осъществиха мащабна контраофанзива. Ситуацията в североизточната част на Украйна, където местните сили отвоюваха почти цялата окупирана територия, представлява значителна промяна в сравнение с предишния руски модел на съобщаване на преувеличени или измислени успехи с ограничени подробности. Кремъл така и не призна, че Русия е била победена около Киев или по-късно на Змийския остров, като оформяше отстъплението от столицата като решение да се даде приоритет на "освобождаването" на Донбас, а изтеглянето от важния Змийски остров - като "жест на добра воля".

Първоначално руското министерство на отбраната (МО) предложи подобно обяснение за руския провал в Харков, твърдейки, че руските сили изтеглят войските си от областта, за да се прегрупират, но този фалшив разказ беше бързо и шумно разкритикуван в социалните мрежи. Признанието на Кремъл за поражението е част от усилията за смекчаване и отклоняване на критиките от руския президент Владимир Путин към руското министерство на отбраната и военното командване, пишат още от ISW. Източници от Кремъл сега се опитват да изчистят Путин от всякаква отговорност за поражението, като вместо това обвиняват за загубата на почти цялата окупирана Харковска област недостатъчно информираните военни съветници от обкръжението на президента.

Един от членовете на Кремълския съвет за междуетнически отношения - Богдан Безпалко, дори заявява, че военните служители, които не са забелязали концентрацията на украински войски и техника и са пренебрегнали каналите в Telegram, предупреждаващи за предстоящата украинска контраофанзива в Харковска област, трябва да си "сложат главите на бюрото на Путин".

Кремъл е забавил срещата на Путин с представители на руската отбрана веднага след изтеглянето на войските от околностите на Харков, което засилва впечатлението за разрив между президентството и руското МО. 

Няколко членове на Държавната дума (парламента) на Русия изразиха загриженост за тежката ситуация на фронта в Украйна по време на първото пленарно заседание на есенната сесия, провело се на 13 септември. Лидерът на Руската комунистическа партия Генадий Зюганов заяви, че Русия трябва да обяви пълна мобилизация, защото "специалната военна операция" е война. Според Зюганов една "специална военна операция" може да бъде прекратена по всяко време, но една война може да завърши само с победа или поражение и "ние нямаме право да загубим" тази война. 

Вън оттук: Руски туристи бяха изхвърлени от маршрутка в Грузия (ВИДЕО)

Руски граждани, провикнали се "Слава на Русия" в грузинска маршрутка, са били изхвърлени от нея от останалите пътници. Видео, на което ...

Лидерът на партията "Справедлива Русия - за истината" Сергей Миронов призова за социална "мобилизация" - при която обикновените руснаци да обърнат повече внимание на войната в Украйна - отколкото за пълна военна мобилизация. Лидерът на Руската либерално-демократическа партия Леонид Слуцки също отбеляза, че Москва ще продължи да се бори в геополитическата "схватка" със Запада.

И тримата депутати публично се застъпваха за това Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) още преди февруарското нахлуване и имаха важна роля в създаването на информационните условия за самата инвазия. Изявленията на Зюганов, Миронов и Слуцки може да имат за цел да предизвикат загриженост и патриотизъм сред руснаците, за да ги насърчат да се включат по-активно във войната. Чака се приемане на нов законопроект, който би могъл допълнително да насърчи набирането на военнослужещи на договорна служба чрез измама, принуда или обещани финансови възнаграждения.

Центровете за набиране на военнослужещи в цяла Русия връчват неофициални призовки, които изглеждат като уведомления за наборна военна служба, по пощата и чрез телефонни обаждания, но много мъже са наясно, че руското законодателство изисква центровете за набиране да връчват уведомленията лично. Руски мъже, които са се отзовали на неофициалните призовки, са разказали, че вербовчици са се опитвали да ги убедят или да им окажат натиск да подпишат военен договор. Законопроектът за узаконяване на изпратените по пощата покани за военна служба ще улесни тази нечестна практика, коментират от ISW. Както законопроектът, така и изявленията на депутатите могат да предизвикат страх от обща мобилизация сред мъжете, което би могло да стимулира някои от тях да подпишат военни договори и да получат финансови бонуси за доброволчеството, вместо да бъдат призовани и принудени да служат без такова обезщетение.

Нищо в проектозакона на Думата не подсказва, че Путин се готви да нареди обща мобилизация, а и далеч не е ясно и дали би могъл да го направи сравнително бързо. Мащабната военна повинност най-вероятно ще претовари възможностите на руското МО да въвежда, обучава и екипира нови войници, особено след като руската учебна база, изглежда, е натоварена с подготовката на ограничения брой доброволчески батальони, които в момента са на въоръжение. Русия вероятно ще трябва първо да разшири значително своята тренировъчна база - процес, който отнема много време, и след това да намери и подготви за бой достатъчно оборудване за комплектуване на голям брой нови части, преди изобщо да може да започне да се справя с голям приток на нови наборници. Широко разпространените данни за недостиг на руски материали показват дълбоки недостатъци в руската военна промишленост, които биха затруднили много производството на необходимото оборудване, боеприпаси и консумативи за голяма наборна армия. ISW не са установили никакви индикатори, че е разпоредена или е в ход подготовка за такива дейности.

Съобщава се още, че Кремъл възприема наративи, които повтарят дългогодишните искания и оплаквания на военните блогъри. Това предполага, че Путин се стреми да успокои и да спечели критичната общност, а не да я цензурира. Руските военни блогъри отдавна се оплакват от МО и висшето военно командване, а сега държавните медии открито изразяват недоволство от хода на войната и липсата на ситуационна осведоменост за събитията на място. Контролираните от Кремъл и повлияните от него медии сега открито призовават за интензивна ракетна кампания срещу украинската гражданска критична инфраструктура и транзитни маршрути - идея с широка подкрепа сред много блогъри. Тези нови призиви са рязко отклонение от предишната линия на Москва, според която руските сили не са се насочвали към гражданска инфраструктура, и този нов разказ печели на Кремъл обществена подкрепа сред военните блогъри.

Украинското разузнаване: Русия готви нова атака срещу АЕЦ "Запорожие"

Русия подготвя нов обстрел по АЕЦ „Запорожие“, а опасността за други ядрени централи на територията на Украйна също остава ...

Друг интересен момент е, че поражението на Русия в Харковска област предизвиква паника сред руснаците в окупираните украински територии, сред военнослужещите и блогърите. Украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) съобщи, че руските окупационни власти в Крим са призовали семействата си да избягат в Русия, а служителите на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) продават домовете си на полуострова и спешно евакуират семействата си заради украинските контраофанзиви. Украинският генерален щаб съобщи, че принудително мобилизираните марионетни части страдат от нисък морал и психологически проблеми. Руските военни блогъри все по-често се притесняват от украински контраофанзиви в различни райони по фронтовата линия и превантивно определят уязвими руски позиции.

Междувременно украинските войски са продължили сухопътните атаки по линията Лиман-Ямпил-Билохоровка в северната част на Донецка област и вероятно провеждат ограничени сухопътни атаки по река Оскил в Харковска област. Силите на Киев постигат още успехи и край Изюм.

Руски и украински източници посочиха, че украинските сили продължават сухопътните маневри в три района на южната Херсонска област като част от продължаващата южна контраофанзива. Войските на Путин пък са постигнали постепенни успехи южно от Бахмут и са продължили сухопътните атаки в цялата Донецка област.

Николаев е бил бомбардиран през нощта, има поражения включително по жилищни сгради, но все още няма данни за загинали и ранени.

Пощите в Украйна пускат нова марка с Путин: Добре дошъл в ада!

Пощенски плик с изображение на руския президент Путин е на път да предизвика фурор в Украйна. От Централната пощенска служба на странат...

Въоръжените сили на Украйна са отблъснали атаките на руснаците в районите на 8 населени места, съобщи Генералният щаб на украинската армия. "Отбранителните сили успешно отблъснаха вражеските атаки в районите на населените места Спирне, Майорск, Одрадивка, Весела Долина, Водяне, Авдийвка, Безимен и Новогригоровка", се казва в сутрешното им обобщение в сряда.

В населените места на Чаплинския район в Херсонска област окупаторите се настаняват в къщите на местните жители, като на някои места изгонват собствениците от къщата. В същото време руската армия всеки ден търпи значителни загуби на жива сила и се опитва да ги компенсира по различни начини. По-специално, военното ръководство на Руската федерация продължава да търси сред затворниците желаещи да се бият, по-специално в колониите в Тулска област. "Вербовчиците обещават на осъдените заличаване на криминалното им досие в замяна на 3 месеца служба, като за рецидивистите или осъдените за особено тежки престъпления срокът на службата ще бъде 6 месеца. Въпреки това с желаещите не се сключват договори", се казва в доклада на Генералния щаб.

Продължава и набирането на така наречените "резервисти" към 3-ти армейски корпус. Отбелязва се, че сред вече набрания личен състав има много хора, които са пристрастени към наркотиците и алкохола.

Също така принудителната мобилизация в град Горловка, Донецка област, показва проблемите с окомплектоването на частите, като на местните т.нар. "военни комисари" е възложено заедно с "милицията" да наберат 6000 души до 19 септември. В града се извършва издирване и задържане на хора, което от своя страна предизвиква масово недоволство сред местните жители", подчертават от Генералния щаб.

Песков: Путин е уведомен за отстъплението на руските войски в Украйна

Военното командване на Русия е информирало президента Владимир Путин за "прегрупирането" на руските войски (термин, с който в Русия се ...

На 13 септември украинските сили предоставиха и първите визуални доказателства за това, че руснаците са използвали дрон, произведен в Иран, за войната си на територията на Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа