Руснаците се правят на разсеяни за Бахмут (ВИДЕО)

6476
Руснаците се правят на разсеяни за Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: DariuszSankowski/Pixabay

Усилията на руските сили в Донецка област да направят решителен пробив продължават да не се увенчават с успех. Нещо повече – изглежда при Бахмут руснаците вече не успяват дори да опитват да направят пехотни атаки към самия град. Това показват данните от сутрешната и вечерната сводка на Генералния щаб на украинската армия, както и на руския телеграм канал "Рибар". А в официалния канал на руското военно министерство в Телеграм няма и думичка за военните действия в Донецка област – само за Луганска област и главно за бойните действия по линията Сватово – Кремена, където украинската армия лека-полека заема позиции в селища, които ѝ дават възможност да упражнява все по-силен натиск.

По отношение на Донецка област, потвърдено е имало битка в Опитно – едно от важните селища в близост до Бахмут. Украинската версия е, че тя е спечелена от украинската армия, а руската, защитена от "Рибар", е, че бойците на ЧВК Вагнер са отблъснали украинска атака. Всички тези данни в съвкупност подсказват, че руснаците не атакуват, щом самите те говорят за отбита атака. Отделно "Рибар" пише за нови украински резерви, които влизат в боевете. Украинците казват и, че са блокирали руски опити за напредък при Водяне и Новомихайловка т.е. направлението за атака на Вухледар (Угледар). Що се отнася до Авдеевка – най-силната украинска позиция в тила на град Донецк, битките се водят на 30-тина километра, при Невелско, Маринка и Първомайско. Никъде няма руски пробив.

Зам.-командващият на украинската армия генерал Олексий Хромов каза, че през последната седмица в Донецка област е имало 500 отделни битки между украински и руски сили.

В Луганска област Стелмаховка, Площанка, Красная Поповка и Билохоривка остават най-горещите точки. Първите три селища са важни за пробива на линията Кремена – Сватово, а Билохоривка е ключов подстъп за лесно преминаване на река Северски Донец, който сега се владее от украинците. И от украинските, и от руските съобщения е ясно, че инициативата е в украинската армия, но засега руснаците успяват да удържат. Руснаците обаче се оплакват от продължаващ по-далечен украински артилерийски обстрел – този път по Кадиевка, както и по Рубежное.

В дневния си доклад за развитието на войната в Украйна, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обръща внимание, че е напълно възможно в Херсонска област украинската армия да осъществи нещо подобно на кампанията си от септември в Харковска област. Причината – след връщането на Херсон в украински ръце украинската армия има огневи контрол с HIMARS на три важни логистични линии. Става въпрос за магистрала Т2202 Нова Каховка – Армянск, републикански път P47 Каховка – Геническ (уж новата столица на Херсонска област според руснаците, от което те бързо се отрекоха) и магистрала М14 Мелитопол – Бердянск – Мариупол. Вече има геолокализирани снимки как руснаците почват да изграждат защитни съоръжения и че украинците вече обстрелват руски позиции именно в тези посоки.

ОЩЕ: Руснаците позамълчаха какво става в Донбас, взривове при руска база в Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа