Руснаците позамълчаха какво става в Донбас, взривове при руска база в Крим (ВИДЕО)

7918
Руснаците позамълчаха какво става в Донбас, взривове при руска база в Крим (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руският натиск в Донецка област значително отслабна през вчерашния ден (16 ноември). Това показват както данните от сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, така и данните на един от най-популярните руски телеграм пропагандни канали – "Рибар". В телеграм канала на руското военно министерство пък няма и думичка за развитието на военните действия на фронта – само за масирания руски ракетен обстрел от 15 ноември, както и твърда реторика, че Русия с нищо не е виновна за двамата загинали на полска територия.

Много показателно е как що се отнася до фронта в Донецка област "Рибар" говори единствено за украински артилерийски удари. Това подсказва, че украинската армия там получава подкрепления и то в артилерия.

Специално в Луганска област впечатление прави ситуацията при Стелмаховка. Явно там украинците се укрепват и това им осигурява още една позиция за успешни атаки по линията Сватово – Кремена, която е под все по-голям натиск от страна на украинската армия. Ако тази линия бъде пробита, руската логистика за целия фронт ще бъде много затруднена. Освен това, украинците натискат и при Красная Поповка – още една важна точка за овладяването и на Сватово, и на Кремена. А "Рибар" предупреждава и, че украинците заемат позиции по линията Орлянка – Затишно – Сватово, като крайната цел е ясна. Руският телеграм канал за пореден път пише, че украинската армия се готви за мащабно настъпление и пробив в Луганска област. Поредно показно има и какво причиняват украинците на руската армия след удар, вероятно с HIMARS, до Старобелск.

В Херсонска област украинците прочистват и укрепват позициите си на запад от Днепър, а руснаците се мъчат да изградят защитни позиции на изток от голямата река. Теренът на изток обаче е равнинен, т.е. много трудно може да се организира добра защита. Затова руснаците обстрелват с артилерия населени места, които вече са освободени, с цел да ангажират и забавят украинската армия. През тази нощ е имало експлозии и в Джанкой – там има руска военно-въздушна база.

ОЩЕ: Елитна украинска част стои зад взривовете в Крим, твърди източник от Киев

Увеличават се и сигналите в руски телеграм канали, че украинците се готвят за настъпление в Запорожка област. Там основната цел ще е Мелитопол - място, където украинското партизанско движение е особено силно.

Междувременно, американският военен министър Лойд Остин обяви, че американските ПВО системи NASAMS в Украйна са свалили всички руски ракети, които са били насочени по цели, защитавани от системите. 100% успеваемост, каза Остин. Украйна обаче разполага само с 2 такива системи засега – обещани са още 6, но доставката им ще отнеме месеци. От над 90 изстреляни руски крилати ракети на 15 ноември, 75 са свалени, а от изстреляни от руснаците 11 ирански дронове-камикадзе са свалени 10 – това са данните на Генералния щаб на украинската армия.

Генерал Марк Мили: Едва ли скоро Украйна ще изтласка Русия изцяло, но може да има политическо решение за това

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа