С нов закон Путин праща на фронта осъдени за тежки престъпления

3847
С нов закон Путин праща на фронта осъдени за тежки престъпления
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин подписа няколко нови закона този петък, сред които един за доброволческите формирования в армията и един за наборната служба на хора, осъдени за тежки престъпления, съобщи контролираната от Кремъл държавна информационна агенция ТАСС.

Новият закон за доброволческите формирования определя статута на доброволците, техните права, заплатите им и други свързани с тях въпроси. Вторият отменя забраната за мобилизация на хора, осъдени за тежки престъпления, с някои изключения - включително сексуални престъпления срещу деца, тероризъм и държавна измяна.

Това лято руските власти все по-отчаяно се нуждаеха от работна ръка и започнаха да използват "ресурс", с който страната разполага в изобилие – затворници, коментира рускоезичното издание „Медуза“.

Си Дзинпин предупреди Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин отправи най-директната си критика към Владимир Путин за войната в Украйна – по време на визитата ...

Припомняме, че един от близките хора до руския държавен глава – Евгений Пригожин, който е създател на частната военна компания „Вагнер“, бе заснет да вербува затворници, които да се включат към паравоенната му организация и да се бият в Украйна. „Готвачът на Путин“, както е известен бизнесменът, призна за действията си, включващи обещания за отмяна на присъди, и дори призова депутати от Държавната дума да се бият за Русия.

Съгласно действащото законодателство гражданите, които имат невлязла в сила присъда за извършване на тежко престъпление, не подлежат на наборна военна служба и мобилизация. Сега ал. 4 на чл. 17 от закона "За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация" е подложена на нова редакция. Пояснява се, че гражданите, които имат неизтърпяна или невлязла в сила присъда за извършване само на определен брой престъпления от горната категория, не подлежат на наборна военна служба за мобилизация.

По-специално - това се отнася за лица, които имат невлязла в сила присъда за престъпление срещу половата неприкосновеност на малолетни и непълнолетни, извършване на терористичен акт, вземане на заложници, организиране на незаконна въоръжена група, отвличане на въздушен, воден или железопътен транспорт.

Също така лицата с влязла в сила присъда за незаконно боравене с ядрени материали и радиоактивни вещества, за тяхната кражба или изнудване няма да подлежат на мобилизация. Освен това нормата няма да се прилага за такива престъпления като държавна измяна, шпионаж, посегателство върху живота на държавник, насилствено завземане на властта, въоръжен бунт, публични призиви за екстремистка дейност, подбуждане към омраза или вражда, както и унижаване на човешкото достойнство.

Руски медии: Путин излъга руснаците, те продължават да получават повиквателни

Мобилизацията в Русия не е спирала, независимо че Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу тържествено обявиха нейния край. Руск...

Няма да е възможно да се мобилизират граждани с влезли в сила и неизтърпени присъди за нападения срещу лица или институции, които се ползват с международна закрила.

Путин днес коментира и потока от доброволци, „желаещи да се присъединят“ към Въоръжените сили на Руската федерация. Според него той не намалява. А броят на мобилизираните вече е достигнал 318 хил. души, каза той по време на разговор с доброволци, цитиран пак от ТАСС.

"Вече имаме 318 000 (мобилизирани). Защо 318 000? Защото идват доброволци. Броят на доброволците не намалява", каза президентът на Русия. Той обясни, че от този брой 49 000 души вече са в армията и изпълняват бойни задачи (б.а. - вероятно има предвид, че са на фронта в Украйна), а останалите все още се занимават с "обучение".

ОЩЕ: Путин остави минимално възнаграждение за мобилизираните

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа