"Вагнер" вербува избягали от талибаните афганистански командоси

1915
"Вагнер" вербува избягали от талибаните афганистански командоси
Снимка: Getty Images

Афганистански войници от специалните сили, които са се сражавали заедно с американски войски, а след това са избягали в Иран след хаотичното изтегляне на САЩ миналата година, сега са вербувани от руската армия да се бият в Украйна. Това твърдят трима бивши афганистански генерали, пише британският всекидневник The Guardian, цитиран от БГНЕС.

Те заявиха, че руснаците искат да привлекат хиляди от бившите елитни афганистански командоси в "чуждестранен легион" с предложения за стабилни заплати от 1500 долара на месец. Освен заплащането, има и обещания за сигурно убежище за тях и семействата им, за да избегнат депортиране у дома, което според мнозина би било смърт от ръцете на талибаните.

"Готвачът на Путин" призова депутатите от Думата да влязат в ЧВК "Вагнер" и да отидат на фронта

Евгений Пригожин, известен с прозвището "Готвачът на Путин", призова руските депутати от Държавната дума да се включат в създадената от...

"Те не искат да се бият - но нямат избор", казва генерал Абдул Раоф Аргандивал. Той добавя, че около дузината командоси в Иран, с които си е писал, се страхуват най-много от депортиране. Аргандивал добавя, че набирането е било ръководено от руската "Вагнер".

Друг генерал, Хибатула Ализай, последният началник на афганистанската армия преди талибаните да вземат властта, заяви, че усилията се подпомагат и от бивш командир на афганистанските специални сили, който е живял в Русия и владее езика.

"Не измъкнахме тези хора, както обещахме, и сега това се връща у дома", казва Майкъл Мълрой, пенсиониран офицер от ЦРУ, който е служил в Афганистан. Според него афганистанските командоси са висококвалифицирани бойци. "Честно казано, не искам да ги виждам на никое бойно поле, но със сигурност не и в сражение с украинците", заявява още той.

Говорител на основателя на група „Вагнер“ Евгений Пригожин отхвърли идеята за продължаващо усилие за набиране на бивши афганистански войници като "безумна глупост".

Високопоставен служител от министерството на отбраната на САЩ предполага, че вербуването не е изненадващо, като се има предвид, че „Вагнер“ се е опитва да регистрира войници в няколко други държави.

Британското разузнаване: Русия възлага важни задачи на "Вагнер" в Донбас заради проблеми с пехотата си

Контролираната от Русия частна военна група "Вагнер" получава задължения, подобни на тези на редовната армия на Москва, що се отнася за...

Не е ясно колко афганистански военнослужещи от специалните сили са били в контакт с руснаците. Един от тях заяви пред АП, че общува чрез WhatsApp с около 400 други командоси, които обмислят предложенията. Командосът казал, че офертата му включва руски визи за него, както и за трите му деца и съпругата му, които все още са в Афганистан. На други е било предложено удължаване на визите им в Иран.

„Human Rights Watch“ заяви, че повече от 100 бивши афганистански войници, разузнавачи и полицаи са били убити или насилствено "изчезнали" само три месеца след като талибаните поеха властта, въпреки обещанията за амнистия.

Братът на афганистански командос в Иран, който е приел руското предложение, заяви, че талибанските заплахи затрудняват отказа. Той разказва, че брат му е трябвало да се крие три месеца след падането на Кабул. Той е обикалял между къщите на роднините си, докато талибаните са претърсвали дома му. "Брат ми нямаше друг избор, освен да приеме офертата. Това не беше лесно решение за него", казва братът на командоса Мурад.

Един от бившите войници изпрати текст на Аргандивал, който гласеше: "Получаваш военно обучение в Русия в продължение на два месеца, а след това отиваш на бойната линия".

ОЩЕ: "Вагнер" се мъчи да наеме обучените от САЩ афганистански командоси, за да се бият за Путин в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа