САЩ и Русия в дипломатическа престрелка за Украйна

21233
САЩ и Русия в дипломатическа престрелка за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Взаимни обвинения отправиха един към друг Москва и Вашингтон по повод събитията в Украйна. Според руската страна, САЩ трябва да упражнят влиянието си върху сегашната власт в Киев, за да бъде прекратена военната операция в югоизточната част на страната. Вашингтон пък оценява като недостатъчни усилията на Москва да изпълни поетите постигнатите в Женева договорености.

"Разчитаме, че САЩ най-накрая ще предприемат спешни мерки в интерес на деескалацията на обстановката в съответствие с положенията на Женевската декларация от 17 април. Вашингтон е длъжен да накара днешното украинско ръководство незабавно да прекрати въоръжената операция на Югоизток, да осигури изтеглянето на частите на въоръжените сили на Украйна и нейните силови структури в местата им на постоянна дислокация", се казва в заявление на външнополитическото ведомство в Москва. "Засега не е направено нищо за решаване на тази неотложна задача. Надяваме се, че Вашингтон разбира пълния размер на своята отговорност за случващото се", отбелязва руското външно министерство.

Русия не е поела и "най-малката инициатива" за да приложи сключеното споразумение преди седмица в Женева, за да намали напрежението в Украйна. Така американският държавен секретар Джон Кери обвини Москва. Украинските управляващи "от първия ден" спазват своите ангажименти след сключването на споразумението, добави Джон Кери по време на изявление в дипломатическото ведомство на САЩ. Той обвини Русия, че извършва "неизмерими усилия, за да саботира активно демократичния процес" в Украйна. 

По-рано говорителката на Държавния департамент Джейн Псаки заяви, че "Законното правителство на Украйна управлява цялата страна" и "има право да поддържа спокойствието, стабилността и реда". В същото време Псаки изрази загриженост от ученията на руската армия в близост до границата на Русия с Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа