Седем начина, по които парламентарните избори може да променят Великобритания

6361
Седем начина, по които парламентарните избори може да променят Великобритания
Снимка: Getty Images / Guliver

Британските избори тази година са описвани като безинтересни или изтъркани, като политиците видимо показват нежелание да обсъждат някои от най-важните въпроси, а медиите се фокусират повече върху личностите, отколкото върху политиката.

Истината обаче е, че този вот е всичко друго, но не и скучен и има реален потенциал да бележи началото на нова политическа ера в британската политика. Изглежда ходът на промяната вече е задействан, а резултатът може да е драматичен. Седем са възможните начини, по които парламентарните избори може да променят Великобритания.

Парламентарни избори във Великобритания

Днес във Великобритания предстоят парламентарни избори, които трябва да определят кой ще застане начело на страна за следващите пет г...

Първата възможност е вотът да доведе до парламент, в който никоя партия няма абсолютно мнозинство. Това се случва доста рядко предвид двупартийния характер на британските избори. През 20 век има само 5 случая на такъв изборен резултат и много от тях са резултат на сложни и уникални политически обстоятелства. През 2010 г. никоя партия не спечели мнозинство, което принуди консерваторите да формират коалиционно правителство с либералдемократите – отдавна възприемана като слабата трета партия в британския политически свят. Пет години по-късно такъв резултат не изглежда противоестествен. Скорошните проучвания показват, че и консерваторите, и либералдемократите няма да получат мнозинство на изборите. А което е по-драматично е, че тенденцията от 2010 г. е новата норма за Великобритания.

Втората възможност е правителство на малцинството. Налице са някои признаци, че нещата може да са дори по-разпокъсани през 2015. Либералдемократите са загубили част от подкрепата си след последните избори и може да не успеят да получат отново ключова роля във формирането на правителство. Междувременно, малки партии, като Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП) и Шотландската национална партия вероятно ще спечелят повече места, отколкото в миналото. Това означава, че двупартийната коалиция изглежда трудно постижима, а потенциалните британски премиери ще трябва да измислят условията за формиране на коалиция или алианс между загубилите от три или повече партии. С оглед на съществените различия в политиките между някои от тези партии, това ще е трудна задача. Алтернативата е правителство на малцинството. Това е доста рискован ход, който може да попречи на правителството да прокарва каквито и да е закони. Освен това не е ясно дали британският електорат ще приеме правителство, управлявано от политическа партия, която не е „спечелила“ изборите.

Третата възможност е политическа партия, желаеща разцеплението на Кралството, да стане бъде част от бъдещото правителство. Шотландската национална партия, която иска независимостта на Шотландия, се превърна в могъща политическа сила на Острова. След главоломния срив в подкрепата за лейбъристите в Шотландия през последната година и предвид факта, че консерваторите там традиционно нямат гласове, Шотландската национална партия се очаква да спечели почти всички от 59-те места на Шотландия в парламента.

Четвъртата възможност е вотът да доведе до свикването на референдум за членството на Великобритания в ЕС. Това е навярно най-драматичното предизборно обещание на премиера консерватор Дейвид Камерън. Ако след изборите той запази поста си, евроскептиците от собствената му партия и ЮКИП ще го притиснат да спази обещанието си. Дори и еврофилските му коалиционни партньори – либералдемократите, намекват, че няма да попречат на такъв референдум, ако запазят мястото си в коалицията. Проучванията сочат, че британците биха гласували да останат в ЕС, ако референдумът се провеждаше днес, но нещата бързо могат да се променят преди 2017 г., особено ако евроскептичните партии предприемат агресивна кампания.

Великобритания няма да напусне ЕС, уверена е Могерини

Великобритания ще остане в Европейският съюз. Това предрече Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Моге...

Пето, това може да е краят на политическите кариери за някои от политическите лидери. Ако Камерън не успее да формира коалиция, това по всяка вероятност ще означава край на управлението му начело на Консервативната партия. Милибанд, лидерът на Лейбъристката партия, също среща силни призиви да подаде оставка, ако не успее да вкара своята партия в правителството.

Шесто, сериозният дебат за британската избирателна система вече е започнал. Цялата несигурност, причинена от този вот, става повод за дълбока преоценка на британската политическа система. В миналото британците гледаха на крехките коалиционни правителства в европейските им съседи с чувство на превъзходство. Със сигурност системата на относителното мнозинство има някои недостатъци, но тя произвежда правителства, които са способни реално да управляват. Сега, след като възможността за поредно коалиционно правителство е голяма, това може да даде тласък на нова кампания за промяна в избирателната система на Острова. През 2011 г. британците гласуваха на референдум дали да заместят системата с алтернативна такава, но предложението бе отхвърлено. Мнозина обаче критикуват начина на провеждане на вота и заявяват, че политиците са се отнесли нехайно към кампанията за промяна в системата. На фона на вероятността за нова коалиция обаче дебатът набира нова сила.

Седмата възможност са нови избори, ако не бъде формирано правителство. Това със сигурност ще предизвика недоволство в много британци, на които им е писнало от безкрайния изборен цикъл. Лидерът на либералдемократите Ник Клег по-рано тази седмица предупреди гласоподавателите, че може да се сблъскат с „бъркотия“ след изборите и с нов вот преди Коледа. Това в същност се е случвало няколко пъти през миналия век. А за да се усложнят нещата повече, през 2011 настоящото правителство прие закон за твърд мандат. Докато законът има за цел да направи собствената им коалиция по-малко податлива на разпадане, като отнеме възможността от премиера да свика предсрочни избори, той гарантира, че следващите избори ще са през 2020. Сега нови избори могат да бъдат свикани единствено ако парламентът гласува вот на недоверие, а за това ще са нужни гласовете на две трети от депутатите.

The Washington Post

Преди изборите във Великобритания няма ясен фаворит

"Вижте как нашият план работи и помага на семействата във Великобритания и станете част от най-важните избори за поколението". Това при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа