След Брекзит: 200 000 граждани на ЕС са напуснали Великобритания

5682
След Брекзит: 200 000 граждани на ЕС са напуснали Великобритания
Снимка: iStock

Службата за национална статистика на Великобритания (ONS) изчисли, че от 2020 г. в рамките на една година населението на граждани на ЕС във Великобритания е намаляло с 200 000, от 3,7 милиона на 3,5 милиона, съобщи "Лондон Економик".

Експертите казват, че пандемията от Covid-19 и Брекзит вероятно са били фактори при решението на хората да се преместят от или в страната.

Брекзит: ЕП ще гласува търговската сделка с Великобритания на 27 април

Европейският парламент ще проведе гласуване следващия вторник за ратифициране на споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и...

Говорител на ONS заяви: „Решенията за миграция са сложни и решението на човек да се премести в или от Великобритания винаги ще бъде повлияно от редица фактори, включително социални и икономически причини".

Възможно е въздействието на пандемията, наред с други фактори, като излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, да е повлияло на поведението и решенията на населението извън Обединеното кралство, живеещо във Великобритания. Това може да включва увеличаване на напускащите, но и намаляване на тези, които идват да живеят във Великобритания.

Други слоеве от населението са останали стабилни, включително жители, които не са родени в Обединеното кралство - 9,5 милиона, и небритански жители, които са общо 6,1 милиона.

Настоящото население на Обединеното кралство се оценява на около 67 милиона.

100-годишна британка: Уиски, банани и борба с фашизма водят до дълголетие

100-годишна британка сподели тайната на дълголетието си - уиски, разходки, банани и борба с фашизма. Нейната история и съвети са публик...

Поляците продължават да бъдат най-често срещаната небританска националност, съставлявайки 738 000 жители. Румънците са следващите най-разпространени с 384 000, следвани от ирландците, индийците и италианците.

Лондон продължава да бъде регионът с най-голям дял хора, които не са родени във Великобритания и не са британци. Жителите, които не са родени в Обединеното кралство, съставляват 37% от лондончаните, а хората извън Великобритания съставляват 22% от населението на столицата.

Джей Линдоп, директор на Центъра за международна миграция към ONS, каза: „Нашите най-добри оценки показват, че докато родените извън Обединеното кралство и извънбританското население са останали като цяло стабилни през 2020 г., броят на хората, живеещи във Великобритания с гражданство на ЕС, е намалял".

Има три основни причини за различията между националността и държавата на раждане. Хората, родени в чужбина, които решат да останат във Великобритания, често кандидатстват за британско гражданство. Някои, които са родени в чужбина, вече имат британско гражданство, защото например техните родители са били военни и са били базирани в чужбина, когато са се родили. Някои, които са родени във Великобритания от родители мигранти, също вземат националността на своите родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа