След като убиха понито ѝ, Фон дер Лайен не иска Европа да защитава вълците

3808
След като убиха понито ѝ, Фон дер Лайен не иска Европа да защитава вълците
Снимка: Getty Images

Урсула фон дер Лайен не танцува с вълци. Особено когато те преследват нещо, което е нейна собственост.

Приказката за председателя на Европейската комисия и Големия лош вълк започва в една топла нощ в конната местност в провинция Долна Саксония. Някъде след полунощ на 1 септември един сив вълк се вмъква в горското селце Бургдорф-Байнхорн в търсене на храна. Хищникът намира такава в добре охраняван комплекс в края на един от двата пътя в селището. 30-годишната Доли няма никакъв шанс. Трупът ѝ е открит на следващата сутрин в дългата трева, където е пасяла.

Украйна и ЕС ще проведат среща на върха през февруари в Киев

Противно на първоначално съобщеното, планираната среща на върха между Европейския съюз и Украйна ще се състои в Киев, а не в Брюксел, з...

Мястото на престъплението се намира само на 100 метра от тамошния дом на Фон дер Лайен. Доли беше ценното пони на председателя на Комисията, пише Politico. "Цялото семейство е ужасно разстроено от новината", заяви Фон дер Лайен в изявление след убийството.

Местните власти подозират, че става въпрос за Canis lupus - вълк, известен като GW950m. Месец по-късно той е включен в списък за убиване. Въпреки че вълците са защитен вид в Европа, правителствата разрешават премахването им при специални обстоятелства.

Изглежда обаче, че още преди Доли да намери смъртта си, GW950m вече е бил включен в списък за разстрел. "Подадена е молба за специално изключение от законите за защитените видове, която е оценена съгласно съответните законови изисквания", заяви в началото на декември пред германския ежедневник Taz Кристина Кройц. Тя е говорителка на региона Хановер, издал смъртната присъда на GW950m. Отказва да каже дали председателят на Комисията има общо с молбата.

На въпрос на Politico от миналата седмица дали смъртта на Доли е повлияла на решението за премахване на GW950m, Кройц настоява, че това не е така. "Атаката срещу понито на г-жа Фон дер Лайен не беше причината", пише тя в имейл, като добавя, че заявлението за премахване на вълка е било подадено по-рано. 

Действително, според официалния сертификат, разрешаващ неговото умъртвяване, първоначалната молба за убийство на GW950m е подадена на 31 август - ден преди преждевременната смърт на Доли, съобщава брюкселската медия. От Европейската комисия казват, че нямат нищо общо с решението.

Фон дер Лайен загатна за нов фонд за енергийни инвестиции, за да се откъсне ЕС от руския газ

Европейският съюз трябва да преразгледа бюджета си и да обмисли създаването на нов фонд за големи допълнителни инвестиции в енергетикат...

Като опитна ездачка, Фон дер Лайен не проявява особено разбиране към избиването на един от любимите ѝ коне. Вместо коледна амнистия за GW950m, бившият германски министър на отбраната извади големите оръжия, като постави на прицел не само убиеца на Доли, но и цялото му стадо. В седмиците след смъртта на понито Фон дер Лайен нареди на служителите на Комисията да преразгледат правилата за строга защита на вълците в Европа. В края на ноември тя призова за "задълбочен анализ" на заплахата от вълци след съобщенията за зачестили нападения над добитък, особено в Алпите.

"Има многобройни съобщения за нападения на вълци над животни и за повишен риск за местното население", пише Фон дер Лайен в писмо до депутатите от Християндемократическата партия, цитирано от Politico и Taz. "Разбираемо е, че тази ситуация повдига въпроси в засегнатите региони за това дали настоящият статут на защита на вълците е оправдан".

Европейските фермери се оплакват от вълци години наред. Въпросът е дали смъртното наказание е отговорът. В родния регион на Фон дер Лайен вълците са изчезнали напълно, докато усилията за опазване на дивата природа не довеждат до повторното им появяване преди около 15 години. Оттогава присъствието им е източник на постоянно напрежение. При наличието на около 1200 вълка в Германия годишните загуби на добитък достигат хиляди. Дори и при по-голямата популация на вълци, хищниците рядко ловуват коне.

"Вълкът си е вълк, но този вълк вероятно се е научил, че е възможно да напада коне", казва Франк Фас - германски експерт по вълците, по отношение на GW950m, като добавя, че случаят все пак е изключение от правилото.

Властите за първи път включиха GW950m в списъка си за убийство през 2021 г., но го извадиха от него, след като ловец застреля и уби женски член на така наречената "бургдорфска глутница". Засега GW950m остава беглец. Настоящата награда за главата му изтича на 31 януари, след което той отново ще бъде "освободен". Освен ако председателят на ЕК не се изпречи на пътя му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа