Стохиляден протест в Украйна въпреки забраната

32262
Стохиляден протест в Украйна въпреки забраната

Между 100 000 и 500 000 души по данни на различни медии протестират в центъра на украинската столица, въпреки издадената вчера съдебна заповед, с която се забраняват демонстрациите в широк периметър около сградите на държавните институции от днес до 7 януари, предаде Стандарт нюз.

Хилядите проевропейски настроени граждани изразяват недоволството си от отказа на украинския премиер Виктор Янукович да подпише търговското споразумение за асоцииране на страната с Европейския съюз. 

Янукович потвърди намеренията на Украйна за асоцииране с ЕС

Президентът на Украйна Виктор Янукович потвърди намеренията на Украйна в най-скорошно време да подпише Споразумение за асоцииране с Ев...

Активисти с булдозер разбутваха автобусите на жандармерията. Петима полицаи са пострадали, след като неизвестни лица са щурмували загражденията пред президентството в Киев. Трима от пострадалите полицаи са били натровени с неизвестен газ. По данни на украинската информационна агенция УНИАН, неизвестни лица са хвърляли димки в двора на президентската администрация. Протестиращите са хвърляли камъни срещу силите на реда, които в отговор са употребили сълзотворен газ и шумови гранати.

Множеството се събра в парка "Шевченко" от рано сутринта. Те скандират проевропейски лозунги и развяват украинския флаг и знамето на Европейския съюз. Шествието тръгна към площад "Независимост" с искания за нови избори и за импийчмънт на президента. Гневът на хората е подклаждан от забраната за граждански събирания в центъра на столицата, както и от използването на сила от полицията в потушаването на вчерашните демонстрации. Президентът изрази неодобрение към насилието, но министърът на вътрешните работи защити правото на органите на реда да реагират при масови безредици. Междувременно шефът на киевската полиция бе временно отстранен от длъжност и подаде оставка. 

Митингът днес е свикан от опозицията, но хората са мотивирани да протестират без значение от политическата им ориентация. Правителството е подложено на натиск от една страна от Русия, която не иска да изгуби влиянието си за сметка на ЕС, а от друга страна от гражданите, искащи европейско развитие на страната си. В резултат много анализатори се опасяват, че властите няма да се поколебаят да използват още повече насилие срещу протестиращите, а и от тяхна страна агресията може да ескалира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа