Свирепи боеве в Бахмут, ЧВК Вагнер изнудва, за да компенсира убитите си (ВИДЕО)

16231
Свирепи боеве в Бахмут, ЧВК Вагнер изнудва, за да компенсира убитите си (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Жп гарата е наша, динамиката е голяма, няма нищо стабилно. Украинската армия се изтегля от района на жп гарата, която в момента е един от централните възли на украинската отбрана. Незначителен напредък само в северната част на Бахмут. Нанесени са въздушни (6) и артилерийски (430 удари срещу украински части (77-ма и 54-та бригада), контраатакуващи при Малоилиновка и Сако и Ванцети. Руснаците неуспешно атакуваха с пехота Хромово (2 километра западно от Бахмут) и Ивановско (на 5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), ожесточени боеве се водят в Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут) и в покрайнините на Богдановка (5-6 километра север-северозапад от Бахмут). Всичко това са отзиви и от украинска, и от руска страна за развитието на боевете в най-горещата точка на фронта в Украйна и символ на украинската съпротива – Бахмут.

Според официалните украински данни, общо срещу Бахмут и Маринка (най-горещата точка в руската офанзива срещу Авдеевка, на 27 километра югозападно от самата Авдеевка) са отблъснати общо 60 руски пехотни атаки. Потвърждение, че северният фланг на украинската отбрана не е пробит дава популярният руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от руския олигарх Евгений Пригожин – именно с информацията за боевете при Орехово-Васильовка и Богдановка. Нещо повече – в дневния обзор на руското военно министерство информацията за руски обстрели по контраатакуващи украински части специално при Сако и Ванцети подсказва, че скоро украинците може да натиснат именно от север, където сега са разположени елитните парашутни десантчици на руските ВВС, които се мъчат да държат фланговете, за да може ЧВК Вагнер да пробие в самия Бахмут. Представител на ЧВК Вагнер говори именно за това - че имало 80 000 украински военни, с тежка военна техника, които почват да формират щурмови групи "в зоната на действие на "Вагнер":

(КАРТА) Вътре в Бахмут явно ситуацията продължава да е много динамична – украинският телеграм канал "Бахмутски демон" го съобщава специално за жп гарата в центъра на града и уточнява, че там руснаците имат "известни успехи", но не и някъде другаде, а "Рибар" твърди, че тя вече е превзета, без да дава каквито и да е (геолокализирани) кадри за потвърждение. Руският пропагандист Семьон Пегов казва в своя дневен обзор, че незначителен напредък има само в северната част на Бахмут. Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати коментира, че руснаците са по-внимателни при фронтовите атаки в града и основно продължават да хвърлят затворници в тях, а редовните и по-елитни части не влизат в тези боеве и се използват в последствие, ако има по-сериозни шансове за успех.

В дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се обръща внимание именно на по-елитните руски части в лицето на десантчиците на руските ВВС. Подчертава се, че изглежда е постигнато съгласие за по-тясно сътрудничество между тях и ЧВК Вагнер, тоест известно примирие между руското военно министерство и Евгений Пригожин. Целта е ясна – пълното превземане на Бахмут. Отбелязва се и, че ролята на командващия руските парашутисти генерал-полковник Михаил Теплински е станала по-сериозна "на терен" - това са оценки и на британското разузнаване. Само че ISW напомня, че и десантчиците дотук във войната претърпяха тежки загуби – създателят на "Рибар" коментира, че до 50% от състава на десантчиците вече е в графа "загуби" и то считано до септември, 2022 година. А руското издание на BBC публикува материал с потвърдените загуби на руски елитни части - над 3200 души, в това число Спецназ, сътрудници на ФСБ, Росгвардия, морска пехота (най-много са там) и военни пилоти, като говорим за погребани, а не тежко ранени и изчезнали в бой. Като се включат и убитите изобщо, за които няма данни (или са засекретени, или просто липсва информация като например за жертвите от милициите на ДНР и ЛНР), то BBC дава оценка от четвърт милион безвъзвратни загуби (243 700 убити, изчезнали и толкова тежко ранени, че не може да се бият повече) биещи се за Русия в Украйна. С други думи, Теплински едва ли ще може да направи нещо много значимо в новата си роля.

Междувременно, украинският министър на отбраната Олексий Резников коментира пред испанското издание La Razon, че украинските жертви във войната са по-малко от жертвите на земетресението в Турция, които до момента са над 50 000 души. По-късно той се извини за сравнението.

Друг акцент са сигналите, че ЧВК Вагнер все по-отчаяно търси начин да попълни състава си – включително като принуждава мобилизирани в редовната руска армия да подписват договори. Сигнал за това се появи в ново видео, публикувано в руския телеграм канал ASTRA, където основната тема са оплаквания на мобилизирани какъв хаос е командването и как 170 от тях били принудени да подпишат договори с ЧВК Вагнер. Отделно, има и видеокадри как "Вагнер" задържа мобилизирани в Кадиевка и след това те биват откарвани на неизвестно място. Но от "Вагнер" обясняват как всичко си било доброволно:

При Авдеевка няма никакъв пробив, което признава и Пегов, а в Луганска област ситуацията също не се променя особено, но полковник Черевати съобщи нещо интересно – по линията към Купянск и Лиман руснаците използват най-много тежка бронирана военна техника, но пък основно там са разположени най-много новомобилизирани. При Кремена, украинците държат позиции при Диброва (5 километра югозападно от града) и Билохоривка (10 километра южно от града).

ОЩЕ: Бахмут се държи, свидетелства за наредени от Пригожин екзекуции на украинци (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа