Това е Средновековие: Скандал между Рим и Будапеща заради окована италианка в унгарски съд (ВИДЕО и СНИМКИ)

1740
Това е Средновековие: Скандал между Рим и Будапеща заради окована италианка в унгарски съд (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Actualno/колаж

Италия е възмутена от условията, при които в Унгария е задържана нейна гражданка, обвинена в участие в насилствени атаки срещу поддръжници на неонацистите. Между двете страни се разрази дипломатически спор.

Италия привика унгарския посланик, след като снимки на 39-годишната Илария Салис, начална учителка от Монца, я показаха на 29 януари в белезници пред съда в Будапеща, и тези кадри моментално предизвикаха обществено и политическо възмущение.

Салис е обвинена, че е участвала в насилствени нападения срещу симпатизанти на неонацизма през февруари 2023 г., извършени след неонацисткия митинг "Ден на честта", който се провежда ежегодно в Будапеща - крайнодясно възпоменание на нацистките войски в обсадената Будапеща по време на Втората световна война.

Още: Орбан се съгласи да разблокира 50 милиарда евро за Украйна при едно условие

Видеозапис, на който се вижда как антифашистки активисти ритат и бият лежащ на земята унгарец, масово се споделя в Унгария, но нападателите на него не могат да бъдат идентифицирани.

Заедно с Илария Салис са арестувани и двама германски граждани, единият от които се е признал за виновен и е получил присъда от 3,5 години затвор.

Самата Салис я заплашват 11 години затвор, ако бъде осъдена, но тя не се признава за виновна.

Още: Унгария и Украйна ще решават заедно споровете за унгарското малцинство в Закарпатието

Според обвинението всички обвиняеми са пристигнали в Унгария специално, "за да извършат бързи нападения, които биха могли да причинят сериозни наранявания на хора, смятани за крайно десни".

Тежки условия на задържане

Въпреки че Салис е в затвора от почти година, нейният случай започна да привлича внимание едва през октомври, след като баща ѝ публично се изказа по повод писмо, в което дъщеря му съобщава за тежките условия на задържането си. По-късно, в интервю за италианския вестник Repubblica, бивш неин съкилийник съобщи, че тя умишлено е държана в килия, "пълна с плъхове и насекоми".

Интересът към делото се засили на 29 януари, когато италианските медии широко разпространиха снимки на окованата Салис в съда. Онлайн петиция, в която се иска тя да бъде върната в Италия, до момента е събрала над 90 000 подписа.

Още: Закон в Италия: Да се прави ДНК тест на кучета, за да е ясно кой стопанин не е чистил след тях

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че е призовал унгарския посланик в Рим, "за да попита защо не са спазени някои от най-основните норми за условията на задържане". "Смятам, че този път приетите мерки за сигурност бяха прекомерни", заяви Таяни пред италиански медии.

Същевременно един от адвокатите на Салис, Еудженио Лоско, заяви пред Би Би Си, че сцените от съда са "явно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, която гласи, че никой не може да бъде подлаган на изтезания или на нечовешко или унизително отношение или наказание". Той добави, че на Салис не е бил показан видеозаписът, за който се твърди, че я показва на мястото на побоя, и че не ѝ е показан превод на документите с предполагаемите доказателства срещу нея.

Мелони, не ни интересува, че Орбан ти е приятел, трябва да се намесиш

Италианският министър-председател Джорджа Мелони, която оглавява дясната националистическа партия "Братя на Италия", все още не е коментирала случая, но е призована от различни партии да се намеси.

Лидерът на Движение "Пет звезди" Джузепе Конте написа в X по този повод: "Джорджа Мелони, не ни интересува, че Орбан е твой добър приятел - трябва да бъдеш решителна и да надигнеш глас. Правата и достойнството на италианците стоят преди приятелите и политическите съюзници".

Унгарската затворническа служба отрича за лошите условия

Унгарската затворническа служба оповести, че твърденията за нехигиенични условияв затвора са неверни, като добави, че "в институциите постоянно се извършват хигиенни проверки и затворниците получават подходящи медицински грижи".

"Наличието на плъхове е лъжа, а затворите отговарят на високи хигиенни стандарти", се казва в нейно съобщение.

Но според Унгарския хелзинкски комитет, група за защита на правата на човека, затворите в Унгария са пренаселени и в тях липсва персонал. В доклада му от септември 2023 г. се изброяват множество оплаквания, сред които заразяване с дървеници, студ, разпоредби, които забраняват упражнения в килиите, недостатъчно топла вода в баните и лоша храна.

Андраш Кадар от Хелзинкския комитет заяви пред Би Би Си, че използването на физически ограничения при представянето на обвиняеми пред съда "е не само нарушение на вътрешните правни принципи, но е и нарушение на стандартите на Европейския съд по правата на човека".

Случаят започна да намира отзвук и в други части на Европа.

"Това е много обезпокоително", казва пред Би Би Си Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи на Европейския парламент. "Да видиш такава средновековна сцена в съда на държава от ЕС е просто ужасяващо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа