Украинците атакуват по-масирано в Херсонска област, руснаците се мъчат да пробият Бахмут (ВИДЕО)

6304
Украинците атакуват по-масирано в Херсонска област, руснаците се мъчат да пробият Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Данните за масирано настъпление на украинската армия в Херсонска област - към Берислав, по цялата фронтова линия от Давидов Брид до Дудчани, стават все повече – основно в руските телеграм канали, които постоянно говорят по темата в последните две денонощия.

Както обикновено, украинското командване запазва оперативно мълчание и повече информация има от руските военни кореспонденти, но там следва да се прилага "четене между редовете". Но изглежда настъплението е факт (информация от руския телеграм канал "Велика Русия"), като има масиран артилерийски обстрел – включително с HIMARS и танкове, който да го осигури. Показателно е, че известният руски пропагандист Александър Сладков пише за между 30 000 и 60 000 украински войници, ангажирани в атаката.

За момента проруските твърдения са, че категорично отбраната на руснаците издържа (например ТУК), само че руското военно министерство не се хвали с такива постижения. В обзорите си за 14-ти и 15-ти октомври, министерството единствено говори как спряло украински десант при язовира на Нова Каховка, целящ да бъде превзета АЕЦ Запорожие и че били убити над 50 украински военни, 5 катера, 2 баржи, 5 танка и 4 бронирани машини. Неясно за какво на украинците им трябват танкове и бронирани машини, за да направят специализирана операция, при която се разчита на изненада, а не на мощно огнево прикритие.

Другата гореща точка е Бахмут, като украинският президент Володимир Зеленски изрично я посочи като място, където ситуацията е най-тежка за украинците. Според сводката на Генералния щаб на украинската армия, за последното денонощие украинската армия е отбила руски атаки при Бахмут и Соледар, както и при Спирно и Торско, които са в посока Краматорск, но на изток от Бахмут, по-близо до Луганска област и линията Кремена - Сватово, която руснаците с всички сили се опитват да защитят. Основната ударна сила на руснаците при Бахмут е ЧВК Вагнер, като там има голяма концентрация на артилерия както от страна на руските сили, така и на украинците, които подсилват през последните дни огневата си мощ. Видеокадри от фронта за последствията от обстрелите там са красноречиви:

В град Донецк, украинците успяха да обстрелят сградата, където се провеждат заседанията на руската сепаратистка власт в града. По руски данни има двама ранени.

Според актуалната украинска справка, на фронта в Украйна вече са загинали 65 000 руски военни. А рано тази сутрин ПВО защитата на руския град Белгород отново трябваше да работи, като има данни за експлозии при летището на града.

Украинският информационен източник "Труха" продължава да публикува впечатляващи видеокадри от войната. Ето и някои от най-пресните:

ОЩЕ: Стрелба с поне 11 жертви на полигон за мобилизирани в Белгород

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа