Украинците удрят постоянно руснаците: ВИДЕО примери и руски признания

8231
Украинците удрят постоянно руснаците: ВИДЕО примери и руски признания
Снимка: Getty Images

Тежки загуби на руската армия и украинско превъзходство специално в успеха да се нанасят прецизни удари – артилерийски и с дронове, от по-далечно разстояние: Това е основна тема както в руското, така и в украинското информационно пространство, както в конвенционалните медии, така и в социалните мрежи.

Руският погром при Клещеевка и Андреевка предизвика редица публикации и анализи от страна на руските военни блогъри в Телеграм. Изключително интересен е този на Александър (Саша) Коц, който е кореспондент на "Комсомолская правда". Той пише следното, визирайки ситуацията при Бахмут: "Артилерията работи за тях (украинците) много точно и компетентно. Касетъчните боеприпаси – изобщо не ги жалят. Преди това спираха да стрелят, когато се доближим на около 150 метра от тях. Сега продължават да стрелят дори когато се доближим на 50 метра. Работят в малки щурмови групи плюс силна група за подсигуряване (артилерия). За една нощ правят невероятното – от нулата издигат укрепена позиция, закрита землянка или укритие, при което се използва основа на къща".

Коц обръща внимание и на руските слабости – нямаме дронове, резервни батерии, голяма част от маневрите на украинците нощем остават незабелязани заради това. Ако си върнем превзета позиция, те я сравняват със земята и пак я вземат, добавя той. Думите му специално за дроновете и как украинците се справят отлично буквално с подръчни материали са подкрепени и от друг руски пропагандист Александър Сладков, който е кореспондент на "Известия" - подробности към голям анализ по темата за украинската военнна стратегия и тактика в този материал: Военни уроци: Как трябва да се бие Украйна срещу Русия (ВИДЕО)

Примери за украинската военна мощ

Говорителят на Таврийското направление в украинската армия Олександър Щупун съобщи, че на 18 септември в западната част на Запорожието руснаците са загубили над 300 души убити и ранени. Преди това, на 16-ти и 17-ти септември руските загуби по украински оценки са били по 200 души на ден. Щупун добавя, че руснаците пак ползват затворници за прикритие на по-опитните си войници от ВВС в отбранителни операции, посочва ISW в дневния си обзор. Че това си остава руска тактика - затворници като пушечно месо, пише и руски военен блогър, специално за паравоенните от "Щорм Z", които се бият в Запорожието. Блогърът твърди, че при една от атаките само 7 от 48 души оцелели и че руската артилерия не прикрива "затворнически формирования".

В социалните мрежи постоянно излизат видеокадри на успешни украински операции, при това във всякакви условия. Например – с украински дронове-камикадзе "Буцефал" са взривени 3 руски катера по река Днепър:

Освен това – пореден танк от най-модерния модел на Русия в Украйна Т-90 "Пробив" казва сбогом на този свят пак след удар с дрон: Танк "Ейбрамс" срещу танк Т-90М: Руските танкове са добри докато не влязат в бой (ВИДЕО)

Разбира се, от руска страна също има успехи: Руски дрон порази украински МиГ-29 (ВИДЕО) – но е показателно, че вече 3 месеца украинската армия държи инициативата във войната и успява да постига все по-впечатляващи резултати, особено в тила на руснаците. Рано сутринта, на летището в Сочи е имало взрив на резервоар с гориво, вероятно резултат от нова украинска атака с дронове:

Иначе на фронта като цяло има затишие по всички направления, без някакви значими промени на позиции, с изключение на западната част на Запорожка област. Геолокализирани кадри, показващи руски обстрел по украинска пехота, подсказват още по-голям напредък на украинците до Върбово, от югозапад (селището се намира 18 километра югоизточно от Орехов).

Руското военно министерство традиционно трудно признава дори очевидни загуби и твърди, че украинците неуспешно са атакували при Върбово и при Новопокроповка (13 километра южно от Орехов). В сутрешния си обзор в Телеграм руският пропагандист Семьон Пегов твърди, че боевете са в западните покрайнини на Върбово, а руска контраатака спряла украинска атака при Новопокроповка. Той настоява и, че при Новоегоровка (15-16 километра север-североизток от Сватово), Петропавловка и Синковка (7-9 километра изток-североизток от Купянск) имало руски атаки, но успех имало само при Новоегоровка, където били превзети някои важни позиции на висок терен.

ОЩЕ: Украинският пробив на юг от Бахмут: Какви са последиците за руската военна мощ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Русия вкара още европейски политици в списъка за издирване, Христо Грозев остава вътре

Българка в Словакия: Направиха Фицо мъченик и герой, а партията му - борец за свобода

За Русия е все по-трудно в Харков, руски източник опроверга уж руски военен успех (ВИДЕО)

Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com