Украинският пробив на юг от Бахмут: Какви са последиците за руската военна мощ (ВИДЕО)

25501
Украинският пробив на юг от Бахмут: Какви са последиците за руската военна мощ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Доколко поражението на руснаците при Клещеевка и Андреевка (6-10 километра юг-югозапад) от Бахмут влияе на бойната ефективност на руската армия? В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) този въпрос отново се дискутира много сериозно.

Американските анализатори цитират думите на командващия украинските сухопътни сили генерал Олександър Сирски, че Клещеевка и Андреевка са опорни точки в руската защита чак до Горловка и сега руснаците правят всичко възможно да си ги върнат. Отделно, ISW обръща внимание на Запорожка област и кои руски части се бият там – специално полкове от 42-ра моторизирана дивизия (70, 71, 291). Липсата на скорошни видеокадри, показващи как тези части се бият с украинците, подсказва, че те страдат от сериозни загуби, смятат от ISW. Американските експерти добавят, че елементи на 70-ти полк и на 810-та бригада на руските морски пехотинци са били изтеглени дълбоко в руския тил след украинския пробив при Работино и се връщат чак сега на бойното поле, при Върбово. Освен това, вече не се говори много-много какво правят 22-ра и 45-та бригади "Спецназ", които също се биеха при Работино – има споменаване, като например от популярния руски телеграм канал "Рибар" преди цяла седмица, че те са в района на Работино и Върбово. А всичко това - липсата на свежи руски резерви в Запорожието, се обяснява с ангажираността на сериозно количество руски части при Бахмут.

Защо това е важно – руската доктрина на защита изисква един ешелон от войници да забавя атаката на украинската армия, а втори ешелон да извършва контраатака. Контраатаките изискват по-подготвени войници, с по-висок боен дух – ако това липсва, то "активната защита" става невъзможна.

ОЩЕ: Хитра украинска стратегия: Как боевете при Бахмут отслабиха руската защита на юг

Масло в огъня

Арестуваният и оставащ в ареста засега до края на годината бивш силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция от съд в Хага на доживотен затвор за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Игор Стрелков) отново излезе на преден план. В профила му в Телеграм беше публикувано съобщение, в което се казва как Владимир Путин и Кремъл не могат да се справят, а единствената алтернатива за Русия в момента били "либералите", които обаче получавали подкрепа от чужбина. Затова Гиркин обявява за своя задача обединение на всички "патриоти" с цел да бъде спасен Русия. "Напълно възможно е този опит да е обречен на провал и да е преждевременен, още по-вероятно е собствената ми личност да не успее да привлече необходимото внимание и ресурси. Взето е предвид от мен. Надявам се, че моят пример ще мотивира и други хора и други сили от тези, които сега не смеят да действат като лидери на национално-патриотичното движение или смятат подобен опит за безсмислен и безполезен", пише в публикацията.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Продължават да излизат геолокализирани видеокадри, показващи къде се намира украинската армия в западната част на Запорожието – на по-малко от километър западно до Върбово, на 18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол.

Именно цитирани видеокадри как украинците са на 600 метра от Върбово бяха обаче коментирани в Twiiter от политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке като "отстъпление" на украинците. Само че той реши да коригира това си мнение малко по-късно, след като под публикацията му беше обърнато внимание, че се говори за вече укрепена и то преди седмица украинска позиция, а той говори как имало украински военни във Върбово, но това било разузнавателна част т.е. нейната задача не е да превзема позиции, а да търси слабости в руската защита. Корекцията съвпада и с оценката в дневния анализ на ISW, че кадрите показват украински напредък. Бившият вече украински зам.-министър на отбраната Анна Маляр коментира, че за последната седмица украинците са поели под контрол и освободили още 5,2 квадратни километра територия в Запорожието:

По другите направления на фронта няма някакви големи промени, като по фланговете на Бахмут украинците продължават да се укрепват и да настъпват специално на южния фланг. Интересното е, че руски телеграм канали бият тревога как по линията Сватово – Кремена има твърдения на руски телеграм канали, че украинците са си върнали важни позиции в района Новоселовка – Куземовка. Именно направлението от Луганска област и към Купянск се сочи от руската пропаганда като възможност за пробив, който да принуди украинската контраофанзива на юг да спре.

Междувременно се появиха нови сателитни кадри, показващи премахване на палатки в лагера на ЧВК Вагнер до Осиповичи. Според данни на Украинския център за национална съпротива в Беларус има не повече от 1000 "вагнеровци".

ОЩЕ: Русия губи в Украйна, но недостатъчно, за да е готова за справедлив мир (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа