Украйна арестува учители, пратени от Кремъл да обучават по руски програми

4725
Украйна арестува учители, пратени от Кремъл да обучават по руски програми
Снимка: Getty Images

Москва потвърди във вторник арестите на руски учители, които са били изпратени да обучават украинските деца по руска програма в училищата в Североизточна Украйна. Задържането на педагозите е станало, след като силите на Киев си върнаха части от окупирания от Русия регион на Харков чрез светкавична контраофанзива.

Потвърждението на руските разследващи органи дойде ден след като висш държавен служител на Украйна обяви арестите на руски учители в Харковска област.

Руското военно командване е спряло да праща нови части в Украйна. Войските на ДНР се отдръпнаха от Херсон

Контраофанзивата на Украйна в южната част на страната продължава да оказва значително въздействие върху морала и военния капацитет на Р...

Министър-председателят на Украйна Ирина Верешчук заяви в понеделник, че руските учители са заплашени с до 12 години затвор по обвинения в нарушаване на законите на войната, без да уточнява колко са общо задържаните.

Първоначално Министерството на образованието в Москва отрече, но Следственият комитет на Русия, който се занимава с разследването на тежки престъпления, съобщи, че неговият ръководител е разпоредил да се проведе наказателно разследване на задържането на преподаватели, които преподават руската учебна програма в училищата в Харковска област.

"Представителите на киевския режим квалифицираха тази дейност като престъпление и организираха наказателно преследване", се казва в изявление на Следствения комитет на Русия, който обеща да "даде правна оценка на действията на всички замесени лица".

Министърът на отбраната на Украйна: Войната е в трети етап, идва поражение за руската армия

Войната в Украйна навлезе в "третия си етап" и сегашните военни успехи на украинските сили ще имат лавинообразен ефект, като ще доведат...

"Руското образование няма граници", заяви министърът на образованието на Русия Сергей Кравцов, цитиран от Moscow Times. "Заплашването на учителите с работата им очевидно е поредният случай на безумие".

През лятото се появиха данни, че вербовчици обещават по-високо заплащане на руски учители, които да се преместят в завзетите украински територии, за да "коригират" образованието на украинските деца с проруски учебни програми. Това бе определено от Киев като опит на руснаците да осъществят културна асимилация на украинските деца.

Усилията за "превъзпитание" се разглеждат като част от кампанията на Москва за русификация на украинските територии, които тя завзе в даден етап от войната.

Президентът Володимир Зеленски обаче заяви, че украинските войски са си върнали 6000 кв. км територия в източната и южната част на Украйна в условията на контраофанзивата на Киев от началото на септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Макрон: Всички европейски националисти са скрити привърженици на Брекзит

Италия ще се съобрази с мнението на папата за изкуствения интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа