Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Харков се стичат евакуирани от областта, около 8000 души са потърсили убежище (СНИМКИ)

15 май 2024, 16:26 часа • 5288 прочитания

Близо 8000 души са евакуирани от североизточната част на Харковска област след като там преди няколко дни започна руското настъпление. В повечето случаи става дума за възрастни хора, хора с намалена подвижност или с увреждания и деца. Хората са транспортирани под непрекъснати обстрели, свидетелстват украински журналисти.

За град Харков обаче все още не може да се говори за евакуация, каза кметът Игор Терехов. "Напротив, дори посрещаме хора от райони, в които в момента се водят активни военни действия", уточнява той.

Още: Къде са укрепленията в Харков?: Източени ли са милиони по схеми с фирми-фантоми, питат в Украйна 

По думите му в града са пристигнали над 6000 души от областта като те са настанени в общежития, осигурени са им топли дрехи и други вещи от първа необходимост.

Проблем обаче има с електрозахранването, посочи кметът. "След обстрела на 23 март, когато бяха унищожени всичките ни ТЕЦ-ове и трафопостове, сега нямаме собствено производство на електроенергия затова по график се спира токът на предприятията и жилищата, ситуацията е напрегната", добави Терехов.

Още: ВСУ дължат обяснения как са строени укрепленията при Харков: Украински депутат 

"Харков е надеждно защитен, но врагът прави всичко, за да посее страх и паника сред мирното население", каза и говорителят на оперативно направление "Хортиця" Назар Волошин в ефира на днешния общоукраински телемаратон.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес