В Истанбул пазаруват с кошница на въже през балкона

1759
В Истанбул пазаруват с кошница на въже през балкона
Снимка: БГНЕС

"Кило банани, моля!", 83-годишната Юксел се провиква от прозореца на четвъртия етаж до магазина за хранителни стоки на ъгъла на улицата си в Истанбул, преди да спусне кошницата си с въже.

Претегляйки бананите, бакалинът ги поставя в торбичка, зарежда кошницата, като взема парите, останали вътре, и подвиква на чакащия клиент: "Дърпай!"

Над 1000 алжирци блокирани на Истанбулското летище, страната им не ги пуска да се приберат

Над 1000 алжирски пътници са блокирани на летището в Истанбул заради новата пандемия от коронавирус. Анкара призова Алжир да разреши з...

Юксел го прави, докато кошницата се върне обратно до прозореца й и прибира продуктите вътре.

Вековната практика, все още позната гледка по улиците на Истанбул, придоби ново значение, след като турските власти обявиха в неделя, че хората над 65 години трябва да си стоят дома заради битката срещу новия коронавирус.

"Преди получавахме може би по 10 поръчки на ден, сега този брой достига 50", каза в репортаж за АФП, цитиран от БГНЕС, бакалинът Зафер Гундогду в истанбулския квартал Ферикой.

"Каквото и да им е необходимо, ние сме на разположение на нашите стари клиенти, или пълнейки кошници, които са пуснати, или доставяме на вратата им от 7:00 до 22:00 часа."

Касапинът Зейнел Озунер, чийто бизнес е в същия квартал, казва, че прави всичко възможно, за да гарантира, че възрастните хора няма да останат без храна.

Отново: Сълзотворен газ срещу митинг за правата на жените в Истанбул

Истанбулската полиция използва сълзотворен газ срещу участнички в осмомартенска демонстрация в Международния ден на жената, съобщи АФП,...

"Те също са и наши съседи. Ние им доставяме хляб или вестник, а не само месо", каза той.

Турция към сряда официално е регистрирала 44 смъртни случая от коронавирус, като повечето от тях, според здравния министър Фахреттин Коча, са възрастни хора.

"Обръщам се към нашите възрастни хора. Това общество има нужда от вашия житейски опит ... Моля, не рискувайте живота си и се придържайте към мерките", призова Коча тази седмица.

Както и заповедта на възрастните да останат вкъщи, властите са предприели редица мерки от затварянето на училища и университети до забрана на масови молитви, но засега не са наложили пълно блокиране.

Междувременно младите хора изразяват в социалните медии надежда, че държавата ще обяви "извънредно положение", тъй като те не били в състояние да задържат родителите си у дома и са притеснени.

Турският бизнесмен Осман Кавала отново е арестуван

Турският бизнесмен и филантроп Осман Кавала беше арестуван отново във връзка с разследване за опита за преврат през 2016 г., съобщи Ан...

Някои общини в Турция обаче взеха по-драстични мерки.

Парковите пейки бяха изскубани от земята от местни служители в Юскюдар в азиатската част на Истанбул, за да възпрепятстват възрастните хора да излизат навън.Общината също сподели остроумен туит: „Обичаме вие, но не ни принуждавайте да правим това“, гласеше текстът, показвайки снимка на старец, който се готви да излезе от жилищна сграда,но вижда, че улицата му е разровена от булдозер

В град Одрин пък парковете бяха оградени с телена ограда, докато в Анкара властите спряха безплатните превози в обществените автобуси за възрастни хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа