Войната в Украйна: Леко затишие, САЩ готвят доставки на по-тежко оръжие

5021
Войната в Украйна: Леко затишие, САЩ готвят доставки на по-тежко оръжие
Снимка: Getty images

Русия действа активно, с бомбардировки по цивилни цели в Харков и Запорожието. Особено силен е натискът срещу завода "Азовстал" в Мариупол, който остана единствената неовладяна база на украинските сили в града. Самият град е арена на улични боеве. В някои окупирани от руската армия територии се сформират "народни милиции", за да има повече жива сила в подкрепа на Русия. Сателитни снимки показват, че Русия съсредоточава войски в Белгородска област, за да ги хвърли в офанзива срещу Източна Украйна. А украинската армия е успяла да порази въздушна цел номер 300 от началото на войната – руски самолет СУ-25. Това е краткото обобщение на Генералния щаб на Украйна за изминалото денонощие на военни действия в страната.

От руска страна се хвалят с унищожени 130 украински самолета и 99 украински хеликоптера от началото на войната. Отделно са унищожени 244 зенитни ракетни комплекса, както и 445 дрона, 2153 танка, 241 ракетни установки, 924 оръдия и минохвъргачки и 2063 военни автомобила.

Към днешна дата обаче, според британското министерство на отбраната Русия продължава да гледа към цяла Източна Украйна, включително Киев, като цел. Украинският главен щаб пък твърди, че Русия налага по-строги мерки спрямо войниците си, за да предотврати допълнително падане на морала. Една от тях е в договора за влизане в армията да има възможност за съгласие да изпълняваш задачи във военна зона. А обезщетения получават само тези войници, които са лекувани в болница и там е поставена диагноза – те са със статут на ветерани.

Очаква се днес, 13 април, САЩ да официализира още военна помощ за Украйна, на стойност 750 млн. долара. За тази помощ няма да има нужда от одобрение на Конгреса и вероятно тя ще включва доставка на тежка сухопътна артилерия, включително гаубици.

Продължава и търсенето на загинали цивилни след руската атака в Киевска област. В селата около Киев вече са намерени 720 трупа, липсват още поне 200 души. Голям репортаж на Kyiv Independent, включително със снимки, показва опустошението, нанесено от руските военни.

Що се отнася до Мариупол, областният управител Павел Кириленко обяви, че между 20 000 и 22 000 цивилни са били убити при руската инвазия. Градът все още не е паднал в руски ръце, макар че атаките там са много свирепи. Отделно има американски доклад, че в Крим също има сериозни нарушения на правата на човека, включително прилагане на мъчения и убийства "по списък" от непризнатите руски власти на полуострова.

ОЩЕ: Байдън обвини Путин в извършването на геноцид в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа