Върви ли Европа към задължителна ваксинация?

7260
Върви ли Европа към задължителна ваксинация?
Снимка: Getty images

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат. Затова редица държави избират това, което Израел направи още преди месеци и към което вероятно ще се върне в близките дни - повече възможности за достъп за ваксинираните, пише ФАЦ.

Франция

Съгласно нов закон във Франция ще се изисква т. нар. здравен пропуск за влизане в ресторанти, или барове. Този документ ще е необходим и за пътуване в някои влакове и със самолет и ще се показва от идния месец. Оспорваната промяна, заради която хиляди протестираха във Франция, обаче върви ръка за ръка с края на безплатните PCR тестове за местните жители и туристите. Надеждата е, че това ограничение ще направи ваксината по-предпочитан (и по-евтин) вариант за всеки искащ достъп до пътувания или до развлекателната индустрия.

"Ще разширим употребата на здравния пропуск възможно най-много, за да се ваксинират възможно най-много от вас", заяви френският президент Еманюел Макрон. Той заяви през юли защо е нужна промяната, когато я обявяваше - да се увеличи делът на имунизираните. При здравните работници това ще става задължително от 15 септември, но ако ситуацията с варианта Делта (или с друг вариант) се влоши, може да обхване всички. Здравен работник, който не иска да се ваксинира, ще е без заплата.

Гърция - Гръцкото решение е още по-радикално. Забранява се достъп на неваксинирани до ресторанти, барове, кафенета и киносалони на закрито. И тук здравните работници ще се ваксинират задължително, но още от август.

В Италия ваксинирането на работещите в здравните учреждения и аптеките е задължително от април. Миналата седмица и тази страна обяви, че хора, които не могат да докажат, че са ваксинирани, няма да могат да ползват редица развлечения на закрито. Сред тях, освен ресторанти, са и фитнес зали, басейни, музеи и киносалони. "Зеленият пропуск", който се въвежда за достъп до подобни обекти, според премиера Марио Драги е не инструмент за произвол, а "нужно условие, за да не затвори икономиката", защото "ако няма ваксинации, всичко ще трябва отново да спре".

Ирландия - В Ирландия ресторанти, пъбове и барове заработиха тази седмица на закрито за напълно ваксинирани или преболедували в последните шест месеца. За Дъблин това е известно разхлабване на мерките, тъй като вътрешните помещения останаха затворени месеци наред. Ако обаче някои иска да се храни или да си вземе напитка на закрито, трябва да покаже или националния, или европейския цифров COVID сертификат.

Великобритания- Дори в Обединеното кралство, където 19 юли бе шумно рекламиран като "Ден на свободата" с отпадането на почти всички ограничения, премиерът Борис Джонсън обяви, че до края на септември ще въведе изискване в нощните клубове да влизат само ваксинирани. Причината за поставянето на срока е, че дотогава всеки пълнолетен, поискал да си постави доза, ще е имал възможност да го направи. Същият режим ще се отнася и за събития за над 20 хил. души да станат недостъпни за неваксинирани с всички нужни дози. Дори в партията на Джонсън обаче няма едно мнение за тези мерки. Това означава, че те може и да не минат в парламента.

Германия предпочита да улесни максимално достъпа до ваксини, включително с изпращане на мобилни екипи в селски райони, без задължително ваксиниране.

През почивните дни обаче представители на властите направиха завой: Хелге Браун, началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел, допусна възможността при нова вълна в Германия неваксинираните да не бъдат допускани до "ресторанти, кина и стадиони". "Ваксинираните ще имат повече свобода," каза той в интервю за "Билд ам Зонтаг". Самата Меркел отхвърля това; канцлерът обаче ще се оттегли от политиката през есента.

Испания и Португалия

В Испания няма централно наложени правила. На Канарските острови например сертификат е нужен за влизане в ресторанти и хотели, но само в най-тежко засегнатите райони (макар местният премиер да допусна възможността служителите му да се ваксинират задължително). В Галисия общините с най-много заразени въведоха същото правило. Заразените в момента са десетки хиляди на ден и властите се опитват да реагират на промените в ситуацията без национални ограничения. Засега Португалия избра същия подход: там във високорисковите общини заведенията на закрито са само за ваксинирани.

Малта - Ваксиниралата почти цялото си пълнолетно население, Малта забрани влизането на хора, които нямат всички необходими дози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com