Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради свръхтуризъм: Хиляди на протест на Канарските острови (ВИДЕО)

21 април 2024, 19:09 часа • 4427 прочитания

Десетки хиляди хора на испанските Канарски острови се обединиха срещу модел на масов туризъм, който според тях завладява Атлантическия архипелаг, съобщава BBC. Протестиращите искат ограничаване на броя на туристите и ограничаване на това, което определят като неконтролирано застрояване, вредно за околната среда и жителите. Те подчертават, че не са против туристическата индустрия, която представлява 35% от икономиката на Канарските острови.

През 2023г. 13,9 милиона туристи са посетили седемте основни острова. Това е около шест пъти повече от населението на островите от 2,2 милиона, показват официални данни. Туристическата индустрия също така осигурява 40% от работните места на архипелага. Най-големите пазари за островите са Обединеното кралство и Германия, въпреки че те също са популярна дестинация за континенталните испанци. Туристите са привлечени от плажовете на Канарските острови и обилното слънце през цялата година.

Още: Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

За какво настояват протестиращите?

В събота (20.04) на целия архипелаг се провеждат улични протести. Според полицията демонстрантите са били 20 хиляди, предава NEXTA. В Санта Крус де Тенерифе, столицата на най-големия остров Тенерифе, демонстранти държат плакати с надпис „Турист – уважавай моята земя!“ и „Местните имат лимит“. „Основният проблем е, че това е моделът на масовия туризъм, който е непоколебим на острова...от десетилетия и просто унищожава острова... и живота на жителите тук“, казва протестиращата Лидия Моралес пред BBC. „Чувстваме се отблъснати, приоритетите ни не се вземат предвид“, казва тя и добавя, че политиците са „по-фокусирани“ върху изграждането на туристически комплекси и хотели. Улични протести се проведоха и в части от континентална Испания.

Демонстрантите казват, че искат устойчив модел, който взема предвид въздействията върху околната среда, като например недостиг на вода в затоплящия се климат, и който оказва по-малък натиск върху разходите и жилищата. Миналата седмица активисти започнаха гладна стачка на Тенерифе в знак на протест срещу това, което смятат за разрушително развитие на туризма на Канарските острови. Протестиращите настояват за спиране на строителството на хотел и морски курорт в южната част на острова. Искат и мораториум върху всички проекти за развитие на туризма.

Още: Свръхтуризъм в известни европейски дестинации: Ето какви мерки се въвеждат

През 2023г. 34% от жителите на Канарските острови са били изложени на риск от бедност или социално изключване, втората най-висока цифра в Испания след Андалусия, според Националния статистически институт.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес