Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

4685
Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива
Снимка: iStock

Местните жители на Канарските острови се мобилизират, за да протестират срещу прекомерния туризъм. Те обвиняват посетителите, че са ги изгонили от домовете им и са причинили щети на околната среда.

Испанският архипелаг, който се намира в Атлантическия океан край западното крайбрежие на Африка, отдавна е популярна дестинация за почивка заради умерения си целогодишен климат.

Броят на туристите обаче е нараснал от 11,5 млн. до около 16 млн. на година през последното десетилетие, според местната екологична организация Fundación Canarina. Много местни жители вече са готови да предприемат действия, за да протестират срещу това, което те наричат свръхексплоатация на островите.

ОЩЕ: Откъде идва името на Канарските острови

Групата Canarias Se Agota преминава към гладна стачка в четвъртък, като призовава хората да формират жива верига в знак на подкрепа.

„Всеки, който се присъедини към човешката верига, изпраща силно послание до правителството: Канарските острови не желаят да продължат да жертват бъдещето си“, се казва в публикация във Facebook, цитирана от CNN Travel.

Снимка: iStock

Местната природозащитна група Asociación Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (ATAN) също организира протест на 20 април, позовавайки се на „екологичния и социален колапс, който преживяваме“.

Екологичната група Ecologists in Action ще бъде част от същия протест, като обвинява за проблемите „напълно неустойчивия туризъм“, допълвайки, че ваканционните домове и имотите за отдаване на краткосрочен наем изхвърлят местните от жилищния пазар.

Групата също обвинява местните власти за одобряването на големи туристически проекти, които влошават съществуващите проблеми, например увеличават недостига на вода.

ОЩЕ: Колко на брой са Канарските острови

Туристическата инфраструктура като плувни басейни и голф игрища използва огромни количества вода, която е все по-оскъдна, тъй като валежите намаляват и сухите периоди стават по-дълги поради изменението на климата, се казва в изявление на групата.

„Следващата събота, 20 април, ще излезем на улицата, за да поемем контрол над ситуация, която ни дави и ни прогонва от дома ни“, гласи изявлението. „Време е да изискаме промяна в подхода и да покажем, че Канарските острови имат граници.“

Нарастващ брой посетители

Снимка: iStock

В отговор представители на местните власти предложиха диалог между политици, академици и граждани за разработване на стратегия за туризъм, свързана със социална, екологична и икономическа устойчивост.

„Целта е да се създаде комисия от експерти, която да установи общи насоки“, казва Джесика де Леон, министър на туризма и заетостта в регионалното правителство на Канарските острови.

ОЩЕ: Местните жители на европейски курорт живеят в колите си заради високи наеми

Тя предлага и законопроект, който ще въведе нови правила за отдаване на ваканционните имоти под наем.

Притесненията относно въздействието на туризма не са уникални за Канарските острови. Много популярни горещи точки по света напоследък посрещнаха рекорден брой посетители, тъй като туристическата индустрия се възстанови от спада, предизвикан от пандемията.

Снимка: iStock

Такива скокове в посетителите може да са „сладки“ за местните икономики и и хотелиерския бизнес, но имат и забележими недостатъци: повишен шум, замърсяване, трафик и изчерпване на ресурсите, по-ниско качество на живот на местните жители и влошено изживяване на посетителите.

Не е изненадващо, че много туристически дестинации-магнити са създали инициативи и ограничения, насочени към борба с проблемите на свръхтуризма, включително нови или увеличени туристически данъци, кампании, насочени към обезсърчаване на проблемни посетители и ограничения на посещаемостта на популярни атракции.

Пример е испанският град Барселона, който беше сред първите европейски населени места, забранили нови хотели в центъра си и ограничили краткосрочните наеми. Градът затвори и пристанището си за круизен трафик през октомври 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира туристическите снимки

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com