Европейско първенство по футбол: Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020

17331
Европейско първенство по футбол: Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020
Снимка: Facebook

Годината може и да е 2021, но в топлия юнски петък (11.06) най-накрая дойде времето да започне дългоочакваното Европейско първенство по футбол 2020! Година по-късно, след куп перипетии, проблеми и въпросителни, повдигнати в следствие на пандемията "Covid-19", най-силният континентален турнир във футбола най-накрая ще се изиграе в периода 11-и юни - 11-и юли, а феновете на най-великата игра очакват с нетърпение предстоящите 51 битки в 10 избрани градове на Стария континент. 

В чест на започващото Евро 2020 и в помощ на феновете, екипът на Sportlive.bg създаде възможно най-богатия пътеводител/наръчник/гайд, който да послужи на всеки фен, който чака с нетърпение битките между 24-те отбора в турнира. Тук ще намерите всички подробности за предстоящото Европейско по футбол - регламент, програма, групи, домакини, всички отбори, фаворити, изненади, дебютанти, че дори подробности за топката на Европейското, талисмана и куп други интересни неща около шампионата. Разбира се, за финал сме Ви подготвили много любопитни данни за еврошампионата, рекорди, поставени през годините, и дори лека модна нотка с екипите на Европейското първенство. Всичко, от което имате нужда, ще можете да намерите тук (или да бъдете насочени към подробности по всяка една от темите). Дано сме ви от полза и приятно четене! 

Отмяната на Евро 2020 

Европейското първенство по футбол трябваше да се проведе през миналата година. Турнирът се явяваше годишнина от създаването на надпреварата през 1960-а година, като това беше и причината целият шампионат да бъде планиран в 12 различни европейски града. Covid-19 обаче обърка сметките в цял свят, а от УЕФА бяха принудени да отменят Евро 2020 заради невъзможността турнирът да се проведе напълно безопасно. Голяма роля изигра и фактът, че мачовете щяха да се играят пред празни трибуни и това щеше да доведе до тежък финансов удар по ръководната организация на футбола в Европа. 

Така през пролетта на 2020-а година от УЕФА обявиха, че шампионатът ще се проведе година по-късно - през 2021, но турнирът ще запази официалното си име - Евро 2020 (UEFA EURO 2020) - подробности за наименованието на Европейското първенство по футбол

Кога се провежда? 

За щастие, Covid-19 не е толкова голяма заплаха, колкото беше през 2020 година, така че шампионатът ще започне по план - на 11-и юни на стадион "Олимпико" в Рим, като Евро 2020 ще бъде открито с мача Турция - Италия. 

Месец по-късно - на 11-и юли, ще се проведе финалната среща в турнира. Арена на сблъсъка ще е "Уембли" в Лондон, а за целия период на надпреварата ще се изиграят 51 двубоя. 

Домакин на Евро 2020 

От УЕФА отдавна взеха решение, че за 60-годишнината от основаването на шампионата турнирът ще се проведе в няколко европейски града. Въпреки Covid-19, планът остана същият, с изключение на факта, че от програмата на Европейското отпаднаха два домакина - Дъблин и Баку. Така мачовете ще се изиграят в 11 различни града на 11 стадиона. Ето ги и тях: 

  • Лондон, стадион "Уембли" 
  • Рим, стадион "Олимпико" 
  • Амстердам, стадион "Йохан Кройф Арена"
  • Санкт Петербург, стадион "Крестовски" 
  • Мюнхен, стадион "Алианц Арена" 
  • Будапеща, стадион "Пушкаш Арена" 
  • Севиля, стадион "Ла Картуха" 
  • Букурещ, стадион "Арена Национала" 
  • Глазгоу, стадион "Хампдън Парк" 
  • Копенхаген, стадион "Паркен" 
  • В нашата специална секция със снимки от Евро 2020 можете да разгледате страхотни галерии на всички стадиони. 

    Формат на Европейското по футбол 2020 

    В шампионата участват 24 отбора, които се класираха за него чрез квалификационен цикъл. В него участваше и България, но "лъвовете" отпаднаха в плейофите за класиране на финалния турнир.

    24-те отбора са разпределени в 6 групи. Класиралите се на 1-о и 2-о място в груповата фаза продължават към осминафиналите. Към тях ще се присъединят и 4-те най-добри отбора, класирали се на 3-о място. 

    При равенство на точките в груповата фаза между отборите, напред продължава тимът с по-добър резултат в прекия двубой. Ако резултатът е "равен", следващият показател, който ще се гледа, е головата разлика. Ако и тя е равна, напред продължава отборът, отбелязал повече голове. 

    Мачовете, както в групите, така и в елиминациите, са без реванши. В елиминациите при равен резултат след 90 минути, ще се играят продължения в две полувремена по 15 минути. Ако няма победител и в тях, отборите ще изпълняват дузпи.  

    Ключови промени в правилата 

    Вследствие на сгъстената програма във футбола след наложената от Covid-19 пауза от близо три месеца (март - май 2020), УЕФА въведе правило, което гласи, че всеки отбор може да прави по 5 смени на двубой. Това правило остава в сила и за Европейското първенство по футбол. 

    Също така, всеки отбор получи правото да повика 26 играчи за шампионата на Стария континент. В групата за двубоите могат да бъдат обявени 23 имена, но всеки отбор има право на 3 допълнителни "резерви" в разширения състав. 

    Правила при наличие на Covid-19 

    УЕФА направи няколко поправки на правилника си, за да може да е максимално сигурно, че няма да има отменени мачове на Евро 2020. Ето и какво гласи правилникът, въведен специално заради "Covid-19": 

    - Ако играч или група от играчи бъдат поставени в задължителна карантина или самоизолация, поради решение на медицинските власти, заради позитивен тест срещу SARS-CoV-2, мачът ще се проведе по план, АКО въпросният отбор разполага с минимум 13 футболисти на разположение (включително поне един вратар). 

    - Ако даден отбор не може да осигури минималната бройка от футболисти, заради положителни тестове за "Covid-19", срещата може да бъде отложена и пренасрочена в следващите 48 часа. УЕФА може да реши да премести срещата и на друг стадион, в друг град, ако реши, че е необходимо. 

    - Ако даден мач не може да бъде пренасрочен, Етичната комисия към УЕФА ще заседава допълнително за решение относно срещата. Най-вероятният изход в подобна ситуация е отборът, който не може да вземе участие в мача, да бъде наказан със служебна загуба 0:3. 

    VAR на Евро 2020 

    Въпреки противоречивите мнения за нуждата от VAR във футбола и неправилната употреба на системата от съдийските екипи, УЕФА продължава да вярва в нея. Въпреки че тя не беше част от квалификациите за класиране на Евро 2020, системата ще е в пълна функционалност на шампионата. 

    Групите на Европейското първенство по футбол 

    Груповата фаза на шампионата ще се проведе в периода 11.06 - 23.06. Мачовете от първите два кръга ще се играят в различен час, докато в последния кръг всяка група ще играе мачовете си по едно и също време, за да бъде спазен феърплеят. Ето и как са разпределени отборите на Евро 2020

  • Група А: Италия, Швейцария, Турция, Уелс
  • Група B: Белгия, Дания, Финландия, Русия 
  • Група C: Австрия, Нидерландия, Украйна, Северна Македония 
  • Група D: Хърватия, Чехия, Англия, Шотландия
  • Група E: Полша, Словакия, Испания, Швеция  
  • Група F: Франция, Германия, Унгария, Португалия 
  • Програма на Европейското първенство по футбол 

    Както вече упоменахме няколко пъти в статията, Евро 2020 започва на 11-и юни с откриваща церемония на "Стадио Олимпико" в Рим от 21:00 часа българско време, а първият мач е Турция - Италия (22:00 часа българско време). Ето и как са разпределени мачовете по дни: 

  • Групова фаза (от 11.06 до 23.06 включително) 
  • Осминафинали (от 26.06 до 29.06 включително)
  • Четвъртфинали (от 02.07 до 03.07 включително) 
  • Полуфинали (от 06.07 до 07.07 включително) 
  • Финал - 11.07.2021
  • Мачовете от груповата фаза ще започват в следните часове: 16:00, 19:00, 22:00, като ще има по три мача на ден. В последния кръг ще се играят по два мача наведнъж. 

    По време на осминафиналите и четвъртфиналите ще се играят по два мача на ден - от 19:00 и от 22:00 часа българско време. 

    Полуфиналите ще бъдат по един мач на ден с начален час 22:00 българско време. 

    Финалът е от 22:00 часа българско време на 11-и юли и ще се изиграе на стадион "Уембли" в Англия.

    Можете да видите кога са най-интересните мачове в нашата пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол

    Телевизиите, които ще излъчват мачовете от Евро 2020 

    Информация за телевизиите, които ще излъчват мачовете, кои са фаворитите и аутсайдерите, както и още много полезна информация за стартиращото първенство - четете в Sportlive.bg!

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

    Прозяващият се Анчелоти към Белингам: Излез на терена и ме развълнувай

    Спорт по телевизията днес - 18 април 2024 г.

    Реал Мадрид детронира Сити! "Белите" надделяха след дузпи в гладиаторската битка (ВИДЕО)

    Шампионски манталитет: Байерн Мюнхен спечели битката с Арсенал и продължава напред (ВИДЕО)

    Безпрецедентно: Германия може да излъчи 6 отбора в Шампионска лига!

    Спорт по телевизията днес - 17 април 2024 г.

    Зрелище и куп обрати: Дортмунд излъга Атлетико Мадрид в голово шоу (ВИДЕО)

    Червен картон закопа Барселона! ПСЖ отстрани каталунците (ВИДЕО)

    Почина световен шампион с Германия

    В 97-а минута: Нападател от Ла Лига тръгна за "паненка", но завърши катастрофално (ВИДЕО)

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com