Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапчето, което гарантира богата реколта от краставици и домати

13 юни 2024, 10:47 часа

Краставиците и доматите са най-популярните зеленчукови култури. Опитните градинари, които ги отглеждат в градината си, разчитат на различни трикове за увеличаване на реколтата. Една от тях е употребата на аспирин, но не всеки градинар използва такива методи.

Аспирин за торене на краставици и домати

Много градинари използват най-простия метод. Първоначално таблетките се разделят на две части. Половината трябва да се зарови близо до всяко растение. Това торене е най-дълготрайно. Продуктът трябва да се постави близо до кореновата система.

2 евтини тора, които ще спасят доматите от мана

Препоръчително е да вземете четири хапчета аспирин, да ги натрошите и да ги поставите в кофа с вода. Приготвеният състав се използва за поливане. Можете да използвате и аспирин за пръскане. За целта разтворете две хапчета в кофа с вода.

Ползи от аспирина в градинарството

Аспиринът има противогъбични свойства, които могат да помогнат в борбата с различни болести по растенията. Може да предотврати развитието на гъбични инфекции, както и да предпази листата и стъблата от увреждане.

Аспиринът помага за увеличаване на цъфтежа на растенията. Стимулира образуването на пъпки и подобрява качеството им. Това е особено полезно за цъфтящи растения като рози или хризантеми, които могат да дадат по-големи и по-красиви цветя.

Аспиринът може да бъде ефективен при контролиране на гъбични заболявания по растенията като мана и брашнеста мана. Използването на аспирин като спрей или разтвор може да помогне за унищожаването на гъбичките и предотвратяването на тяхното разпространение.

Аспиринът съдържа салицилова киселина, която може да стимулира растежа на растенията. Това е особено полезно за млади растения или растения, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да растат и да се развиват.

Растенията могат да бъдат стресирани в резултат на климатични условия, вредители или други външни фактори. Аспиринът може да помогне на растенията да преодолеят стреса и да повиши тяхната устойчивост. Подпомага активирането на защитните механизми на растенията и спомага за по-ефективното им функциониране.

Аспиринът може да помогне за подобряване на плододаването на растенията. Стимулира образуването на цветни пъпки, което води до увеличаване на броя на плодовете или зеленчуците, които растението може да произведе.

Апсиринът се използва за контрол на вредителите като различни насекоми или гъсеници. Може да отблъсне вредителите и да предпази растенията от увреждане.

Защо се извиват листата на доматите и какво се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес