Никога НЕ поливайте цветята с тази вода, ще ги уморите

25002
Никога НЕ поливайте цветята с тази вода, ще ги уморите
Снимка: iStock/Guliver

Цветята у дома и в градината изискват грижи, но ни възнаграждават за усилията, които сме положили с красота и ухание. Как да им помогнем да са още по-прекрасни?

- Пазете азалията от варовикова вода

За да остане по-дълго красива и отрупана с цветове се нуждае от светло, хладно помещение с температура не повече от 18 градуса С. Полива се чрез потапяне във вода до горния ръб на саксията 1-2 пъти седмично. Водата не бива да е варовикова, а филтрирана. Към банята й добавяйте течен тор, за да е с пищни цветове. След периода на цъфтеж се подрязва до 5 см., за да се стимулира разклоняването. Сухата почва е гибелна за цветето. Изнасянето в градината й се отразява добре. Можете да я зариете заедно със саксията на полусенчесто място до есента.

- Алое вера не иска влага

Основна грешка на домакините е преполиването на цветето-лечител алое вера. Растението има слабо развити корени и лесно може да загние отдолу, затова се полива веднъж седмично. През лятото, ако е на топло и слънчево място – два пъти. Дори да забравите да го поливате, то издържа до половин година без вода, но тогава листата ще намалят обема си. Листата му действат антисептично, помагат при изгаряния, порезни рани, при ужилване от оса, премахване на белези, използват се за изглаждане на бръчки. Смлените листа на алое вера, смесени с мед и домашно червено вино след като престоят 48 ч. на тъмно в шише, могат да се използват за подсилване при химиотерапия и рак.

- Финиковата палма се пулверизира всеки ден през лятото

Тя е една от най-отглежданите у нас, защото всеки може да я има като засади костилка от фурма. След 2 месеца палмата вече е поникнала. За да порасне и се чувства добре й е нужна почвена смес от чимовка, пясък, стърготини и торф. Палмата обича висока влажност, така че през лятото я поливайте и пулверизирайте всеки ден сутрин или привечер, когато слънцето е по-слабо. Издържа на температури до 50 градуса С . Прехвърляйте палмата всяка година в по-голям съд, като възрастните растения отглеждайте в тесни и по-дълбоки съдове.

- Чешмяната вода уврежда някои растения

Твърдата чешмяна вода е непоносима за по-чувствителните стайни растения като орхидеи, таландсии, насекомоядни растения, бромелии, папрати, камелии, портокалови дръвчета, гардении, брунфензии. Почти всички тропични и субтропични растения обичат дъждовната вода. Много любители цветари събират дъждовна вода и поливат с нея цветята си, или използват преварена или престояла вода. Някои слагат във водата найлонов чорап пълен с глина, за да я направят по-мека. Може да се използва и филтрираща кана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

На метър от прозореца: 5 златни правила за грижа за хортензии в саксия

Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

Подготовка на градината за пролетта: Ето какво да не пропускате

Ползи от подрязването в градината и на какво да се спрете през МАРТ

Може да подрежете ТЕЗИ растения през март

Засаждане на ягоди - кога, къде и как се прави, за да е богата реколтата

Грижа за божурите през пролетта - какво трябва да направите за пищен цъфтеж

Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?

Лунен календар за градинари - какво да засадите от 18 до 24 март 2024

Грешки, заради които разсадът на доматите НЕ покълва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com