Пресаждане, поливане и подхранване на мушкатото

32679
Пресаждане, поливане и подхранване на мушкатото
Снимка: iStock

Мушкатото не е претенциозно растение, но благодарение на тези трикове ще цъфти буйно до първите студове.

Саксиите с мушкато са най-красивата украса за всяка градина или балкон през лятото и знаете ли, че те могат да цъфтят до късна есен?

Ето как да го постигнете!

Ако растението няма достатъчно йод, то ще се развива бавно и ще бъде по-податливо на болести. Също така, йодът в растенията регулира водния поток и кислородния обмен и ги прави по-устойчиви. При цъфтящите растения удължава времето за цъфтеж, но можете да го използвате и за други растения, както и за зеленчуците в градината.

От пролетта до есента е добре да поливате мушкатото два пъти месечно с вода, която съдържа тор за растения на фосфорна основа и това е добре за насърчаване на цъфтежа.

 Капнете капка йод в литър вода и след това използвайте 50 мл от тази вода с йод за всяка саксия. Внимавайте да не прекалите, защото можете да повредите корените. 

Още полезни трикове:

От време на време можете да поливате мушкатото с мляко, защото това също влияе на добрия цъфтеж и им помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от почвата.

Това красиво цвете обича слънцето, затова го дръжте от южната страна на балкона или двора.

Корените им не понасят твърде много влага, затова е важно дренажът в почвата да е добър и ще постигнете това, например, като смесите почвата с камъчета и поставите слой дренажни гранули на дъното на саксията.

Когато по листата се появят червеникави ръбове, това е знак, че на мушкатото му е студено. Това най-често се случва, когато денят е много топъл, но нощите са студени. В такъв случай не е лошо да поставите растението през нощта на по-топло място и да го изнесете отново на сутринта и така, докато нощите станат по-топли.

Според някои изследвания ароматът на мушкатото облекчава главоболието и помага при безсъние.

 Най-подходяща е температурата от 10 до 27 градуса. Не ги изнасяйте навън, докато температурата навън не се повиши, а нощните и сутрешните температури надвишат десет градуса 

Поливането трябва да бъде редовно, но умерено. Необходимо е растенията да имат достатъчно влага, за да не изсъхнат листата. Прекомерното поливане причинява гниене на корените. В късния следобед, ако нощите не са студени, можете да ги напръскате с престояла вода.

В началото на пролетта е желателно да пресадите мушкатото. По време на вегетационния период подхранването се извършва 1-2 пъти седмично. 

Размножаване и пресаждане на мушкатото

Направете това, за да спрете, листата на доматите се усукват

В днешната статия ще разберете повече за причините за това явление и начините, по които проблемът може да бъде решен. Микотични или ви...

Размножава се чрез семена или резници от здрави, сочни растения, а оптималното време за това е лятото. Резниците трябва да се поставят в топъл, пясъчен, умерено влажен субстрат. Размножаването със семена изисква семената да са пресни, защото бързо губят способността си да покълват.

Ето как да разпознаете болното растение и как да го излекувате:

На обратната страна на по-старите листа се появяват маслени прозрачни петна, които след това прерастват в кръгли петна с червеникава или сива централна част и жълто-зелена периферна зона. След това петната стават видими от лицевата страна на листата.

Болните листа трябва да бъдат премахнати и изгорени. Изскубете и унищожете силно заразените растения. При поливане не мокрете листата. Намалете температурата и относителната влажност, като проветрявате по-често. 

Това са основните правила при пресаждане на мушкатото и последващите грижи за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

За богата реколта от сладък и месест пипер НЕ правете тези грешки

Как да отгледате разсад от патладжан за богата реколта

Най-добрият тор за едри и сладки моркови се приготвя така

Преди да засадите лука, накиснете го в това, за да е богата реколтата

Подкиселяване на почвата в градината - ето как се прави

На метър от прозореца: 5 златни правила за грижа за хортензии в саксия

Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

Подготовка на градината за пролетта: Ето какво да не пропускате

Ползи от подрязването в градината и на какво да се спрете през МАРТ

Може да подрежете ТЕЗИ растения през март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com