Доставят първите апарати за онкологични заболявания в Александровска болница

21186
Доставят първите апарати за онкологични заболявания в Александровска болница

В Александровска болница ще бъдат доставени и пуснати в експлоатация първите три апарата по проекта за създаване на Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, съобщиха от болницата.

Проектът се реализира със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Новото високотехнологично оборудване отговаря на всички изисквания за ефективност на диагностичния и терапевтичния процес, както и на условията за безопасност на пациентите и на експертите, работещи с него.

Два от апаратите са предназначени за Централната лаборатория по клинична патология, за извършване на прецизна патоморфологична диагностика на туморните заболявания. До момента лабораторията не разполага с такава апаратура и процесът се извършва ръчно.

Парафиновият център служи за подобряване на качеството и стандартизира предмикроскопската обработка на биопсиите, което е от изключително значение за последващите имунохистохимични диагностични изследвания на неопластичните заболявания.

Автоматизираната система за ISH и IHC оцветявания е с непрекъснат режим на работа, което позволява изследването на голям брой биоматериали. С нея се извършва патоморфологична диагностика на солидните тумори, хематологичните неопластични заболявания (левкемии, ходжкинов и неходжкинов лимфом) и диагностиката на важни туморни биомаркери. Апаратът прецизно определя индивидуалния хормонален рецепторен статус (естроген/прогестерон) и HER2 при рака на гърдата; верифицира невроендокринните тумори, ГИСТ и др.; изследват се биомаркери, имащи първостепенно значение при определянето на лечението на онкологично болните пациенти.

Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия получава Многофункционална електрохирургична платформа за онкологична диагностика и хирургия. Това е усъвършенствана система за електро и високочестотна хирургия, с която е възможно извършването на цялата гама на различните видове хирургични дисекции. Апаратът е модерна технологична комбинация от ултразвук и ток с висока честота, ергономичен дизайн и интуитивно микропроцесорно управление. С него се отстраняват тумори с големи размери при минимална кръвозагуба, почти "безкръвно" и с минимален риск от рецидиви.

Съвременната електрохирургична платформа позволява да се извършват едновременно три важни хирургични процедури - фино разрязване на болната тъкан, кръвоспиране чрез електрозапечатване на кръвоносните съдове и отстраняване с висока сигурност на туморните формации. Така се понижава опасността от възникване на усложнения, което иначе налага продължително и скъпоструващо лечение.

С въвеждането на модерна и щадяща хирургична апаратура в "Александровска" ще се повиши успеваемостта при лечението и ще се съкрати времето за лечение на онкологичните заболявания. Подобрените условия на труд ще окажат положителен ефект и върху икономическите показатели на болницата.

В рамките на проекта се предвижда реновиране на част от сградния фонд на "Александровска" с цел да се създадат оптимални условия за съхраняване и функциониране на високотехнологичното оборудване. В срок от 5 дни, ще бъдат доставени нови 4 апарата от общо 26 предвидени в проекта, чиято стойност е 12 828 796 лв.

Редактор: Е. Гигова

Безплатно изследване за дефицит на тестостерон в Александровска болница

Клиниката по ендокринология към Александровска болница организира безплатни хормонални изследвания на мъже във възрастта между 45 и 64 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини