Мъжкото хоро влезе по-рано във водите на Тунджа

20270
Мъжкото хоро влезе по-рано във водите на Тунджа

Мъжкото хоро в Калофер влезе в студените води на река Тунджа пет минути преди 8.00 часа под звуците на гайди. По традиция то е водено от кмета на града Румен Стоянов. Свещеникът хвърли кръста, който беше предаден на най-малкия участник Мартин на 6 години, съобщи  БГНЕС.

Всички заедно да бъдем. България е доста разделена, разцепена, защо Калофер да не бъде единен както сме били, заяви по-рано кметът на града Румен Стоянов. "Мъжкото хоро е необичайно събитие за нас, чу се името на града и аз съм казал – и сам да остана, аз ще бъда тук, това си е в града", каза кметът Стоянов. "Нека всички ревностно да пазят традициите на града, но оставяйки традициите на чужди хора, обичаят няма да бъде същият. Така се обезличаваме", добави още той.

"Ние, калоферци, въобще нямаме нужда от разцепление. В реката няма политици, няма никакво значение кой какъв е. Той идва и с присъствието си изразява това чувство, което го е завладяло, за да бъде там", каза още кметът Стоянов. "В реката е като на война – всеки държи рамото на другия", допълни той.

Хората се сърдят, че в реката влизат и мъже без калоферските фанели. А тук такава е традицията. Само в Калофер се шият гимените фанели. Другаде няма такова нещо. Гименият плат се тъче само в града на Ботев. Той е специален, защото самият плат е тесен – 30-40 до 50 сантиметра ширина, варира в най-различни разцветки – синьо, бежово. Пази и не пропуска вода най-вече.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила Султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

На 6 януари се отбелязва и 166 години от рождението на Христо Ботев. Той е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. И тази годишнина от рождението му по особен начин се отразява тази година на празненствата в Калофер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини