Кметът на Ивайловград за тока: До вчера мислехме, че ще се справим, но фактурите са реалността

4061
Кметът на Ивайловград за тока: До вчера мислехме, че ще се справим, но фактурите са реалността
Снимка: Община Ивайловград

Темата със скъпия ток и трудностите да се плащат зимните сметки е все по-актуална. Държавата вече обеща помощ на общините в това отношение - но първо ще проверява дали имат нужда от помощ. По-точно - финансови инспекции, за да се установят евентуални злоупотреби при тези, които искат помощ. Ако няма злоупотреби, помощ ще има, казват от правителството.

По темата, както и заради силния снеговалеж в община Ивайловград, който създаде грижи, Actualno.com разговаря с кмета на Ивайловград Диана Овчарова.

Г-жо Овчарова, как ще коментирате вчерашните изявления от страна на правителството, че общините, които имат нужда от финансови компенсации и подкрепа за електрическите сметки, ще бъдат подлагани на проверки? Как се оправя Община Ивайловград с високите сметки за електричество?

Няма как да бъдем изключение. Всички общини сме поставени в една и съща ситуация. Цената на тока за месец декември, по справка, при нас е 9 000 лв за 2020 г. За 2021 г., за месец декември сметката ни е 39 000 лв. Разликата е огромна. Сами може да си представите какво ще ни струва да успеем да платим тази цена. За месец януари сметките се очаква да бъдат много по-високи. На фона на това и съблюдаваме изискването да не харчим повече от 1/12 (бел. ред. - заради липсата на Закон за държавния бюджет за 2022 година), което е законова разпоредба. Трудно е.

До вчера мислехме, че ще се справим, но фактурите са реалността, пред която сме изправени. В края на изминалата година общината приключи със 150 000 лв.  преизпълнение на приходната част и тази година, буквално за три месеца, тези икономии и приходи ще се стопят, а ние реално нямаме право да ги използваме. Ситуацията е критична. А дали ще бъдем проверявани… ние само преди няколко дни завършихме проверка на АДФИ. Извършили сме всички процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за електроенергия, но опитите да се сключат договори с двама кандидати са неуспешни, защото те се отказват. Следва нова процедура по ЗОП. И реално сме изпълнили всички законови рзпоредби, но трябва и да се погледне от другата страна.

През последното денонощие в Община Ивайловгад снежната покривка стигна 35 – 40 сантиметра. Каква е обстановката в момента, има ли села, които са останали без електричество?

Екипите на EVN родължават да работят на терен от снощи. Към настоящия момент на територията на общината, по отношение на електроснабдяването, всичко е наред. Почистени са още вчера всички основни пътни артерии, общинската пътна мрежа е проходима при зимни условия. Ситуацията е овладяна. В Ивайловград картината е различна спрямо в крайните села на общината. В селата Конници и Розино надморската височина е 820 м., което горе-долу е надморската височина на Банско, снеговалежът е бил по-обилен и има снегонавявания. Но тази сутрин ситуацията е добра. Нямаме непочистени пътищата, като общинската фирма свърши много добра работа през последното денонощие.

Имате ли сигнали за възрастни хора, които не могат да излязат и осигурят необходимите си продукти, лекарства?

Ние сме създали много добра организация. Вече трети мандат като кмет на Община Ивайловград, създадохме доброволни екипи, които в случай, че постъпи сигнал за нуждаещи се хора на денонощния телефон на общината откликват. Тази информация се подава всяка година към кметове и по време на изнесените работни дни в населените места. Но искам да отворя една скоба. Община Ивайловград има 51 населени места. Нареждаме се в челната тройко по брой на населени места и в челната десетка по територия – 870 кв. км. Това е изключително огромна територия и ние трябва да достигнем не само до всяко едно населено място, но и до всеки един човек. Дали ще има нужда от хранителни продукти, дали лекарства, тази организация се прави от години и към настоящия момент нямаме сигнали за нуждаещи се. Кметовете, които изпълняват включително и тази функция, снабдяват хората с необходимите лекарства. Предишния ден имахме случай на жена от с. Сирачи, която се обаади за антигенни тестове. Създали сме една работеща машина и нямаме хора, които са останали без грижа. Вчера имахме случай на малко детенце с висока температура, което трябваше да бъде посетено от линейка, която е имала проблем. Но там получихме съдействието на кмета и направихме съответната организация с личния му автомобил и детето е превозено до линейката и от там до болнично заведение. На всеки един случай е реагирано бързо и адекватно.

Реално кметът се търси за всичко…

В сегашната ситуация общините са мястото и двигателят на всичко, което се сллучва в държавата. Кметовете са всичко.

Интервю на Анна Борисова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com