Мароканец плаши полицай с убийство, Свиленградската прокуратура прекрати делото

3060
Мароканец плаши полицай с убийство, Свиленградската прокуратура прекрати делото
Снимка: БГНЕС

Административен съд Хасково /ХАС/ освободи чужденец заплашил със саморазправа и убийство дежурния командир на центъра за бежанци в Любимец към МВР. Така според съдебното решение мароканецът, представил се за сириец, няма да бъде принудително настанен към Дирекция „Миграция” на МВР. Задържаният е отправял закани и към семейството на униформения, предава Topnovini.bg.

По случая е работила и прокуратурата в Свиленград, която пък е прекратила делото за закана за убийство и саморазправа. Пред административен съд се изяснило, че мъжът системно е нарушавал правилника и вътрешният ред в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец към МВР. Заради нравът си бил настанен в индивидуална стая за мерки за сигурност.

Задържаха група чужденци в района на Свиленград

Към 3:45 часа, граничен патрул от ГПУ-Свиленград, при обход на маршрута забелязал лек автомобил и два микробуса, спрели на банкета пр...

Мъжът е преминал нелегално държавната ни граница миналата година и е поискал статут на бежанец. Такъв обаче не му е бил издаден. Според ХАС, чужденецът трябва да бъде разглеждан като лице търсещо закрила, а не като такова в незаконен престой.

В решението си съдия Ива Байнова е записала още, че административните органи от структурите на МВР не са предприели действия за потвърждаване или отхвърляне на предположението от каква националност е мъжът. Чужденецът категорично отказвал да попълни декларация за самоличност.

Определението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com