Аптеките пред фалит заради цените на тока

3737
Аптеките пред фалит заради цените на тока
Снимка: iStock/Guliver

Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това предупреди председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

"Цените на лекарствата са държавно регулирани и имат таван, а разходите за енергия се увеличиха драстично. Ако сме един свободен бизнес, какъвто не сме аптечният бранш, ние бихме могли да калкулираме повишението на тока в цената на крайния продукт. При лекарствата не можем да го направим, означава, че трябва да свием от друго място. Какво ще свием – ще започнем да свиваме заплатите и в един момент няма да има кой да роботи“, обясни той.

Електронната рецептурна книжка влиза в сила от утре

От утре, 1 юли, НЗОК въвежда електронната рецептурна книжка. Хартиените еквиваленти на документа ще важат за вече изписани лекарства и ...

Вълев заяви, че практически никой не издава рецепти за Covid пациенти, режимът на изписване е нищожен. „Той така е направен, че почти никой не иска да се занимава с това. Продължава една резистентност от колегите лекари въобще да се виждат с пациентите. Така че ми е странно как лекар може да изпише лекарство за пациент, който не е виждал“, добави председателят на Националната аптечна камара пред БНР. 

Според него не може всеки един пациент да го лекувате по един протокол и да имате три лекарства, които да се предлагат на всички.

Вълев съобщи, че в аптеките вече има налични от щадящите тестове за коронавирус със слюнка.

Относно недостига на лекарства той обясни, че периодично, в края на една календарна година и в началото на следващата, има недостиг на определени лекарства, което в повечето случаи се дължи на неадекватно планиране на медицинските представителства на самите фирми производители.

„Много често пациентите се фокусират върху точно една конкретна опаковка и решават, че това е само и единственото лекарство и няма нищо друго, което да го замени. На помощ трябва да дойдат фармацевтите, най-вече законодателството, което да легализира открай време исканата от нас ситуация, в която при наличие на генеричен заместител да може фармацевтът да ви отпусне това, което ще свърши работа, а не конкретното търговско име, което е изписано от лекаря“, смята той.

От днес НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните

От днес Националната здравноосигурителна каса удължава протоколите на хронично болните пациенти. Целта е хората, които имат нужда от ле...

Вълев апелира „да спрем да се кланяме на конкретните търговски марки“ и обясни, че има лобистки текст в една от наредбите, който сега възпрепятства това. "Имаме налични на пазара достатъчно генерични заместители", увери той.

Относно недостига на „Пулмикорт“ Вълев уточни, че заради коронавируса лекарите са започнали масово да го предписват и извън предписанията му за деца и недоносени бебета, се предписва и на възрастни, което е довело до свръхголямо търсене и бързо изчерпване на количествата.

„Това обаче не се случва само в България, това се случва в целия свят. За цялата страна се получават по няколко хиляди опаковки, което е абсолютно недостатъчно", допълни магистър-фармацевтът.

"И в момента има проблем с антикоагулантите. Има някакви количества, които веднага се изтеглят за болничния пазар и това не оставя нищо за свободния. Казусът е с това какви количества общо влизат в страната“, подчерта Антон Вълев.

"Свръхпредписването на антибиотици беше истерия", категоричен е специалистът. По думите му този период е отминал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване