X
 
 

Бивш здравен министър почна да изброява поименно болници за случаи с финансови машинации

2084 0
Бивш здравен министър почна да изброява поименно болници за случаи с финансови машинации
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Болница "Токуда" е включила "обследване на риск от падане" в свои услуги, за които се плаща извън здравни осигуровки и извън допълнително осигуряване. Това заяви бившият министър на здравеопазването Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. Тълкуването е, че си плащаш за това да те учат как да не паднеш от болничното легло.

Бившият здравен министър даде пред Нова телевизия и друг пример за "Токуда", но имало и държавни болници с подобни практики – плащаш 890 лева, за да резервираш операционна болница. В Александровска болница напоследък например давали на пациента да се подпише, че отказва прием по клинична пътека т.е. ще се лекува като частен пациент и ще си плаща сам.

Болници искат допълнително пари от пациенти с доброволно здравно осигуряване

Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания и доплащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване, съобщи на пре...

Виткова даде и още един пример за "финансова машинация" в болница – със "Софиямед". Тя обясни, че там става въпрос за случай с плащане от пациент за медицинско изделие (троакар) – инструмент, който се ползва по лапароскопия.

Губим клиенти, защото държавата не създава порядък в системата, категорична беше Виткова. Тя се оплака, че Изпълнителната агенция медицински надзор (ИАМН) не проверява тези случаи, защото се оправдава, че пациентите, замесени в тях, не дали съгласие да им се обработват личните данни – от самата ИАМН. Комисията за защита на личните данни пък 1 година не казвала нужно ли е това, твърди Виткова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...