България и Европа се бавят, а индийският вариант на коронавируса настъпва

6678
България и Европа се бавят, а индийският вариант на коронавируса настъпва
Снимка: Getty Images/Guliver

Затихването на епидемията от COVID-19 в България към момента е факт. Засега в България не откриваме индийски вариант на коронавируса (те са няколко), но репортаж на БНТ показа специалист от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), според който ситуацията е динамична – защото в Европа вече има огнища, макар и все още да няма данни някъде да е избухнал епидемичен взрив заради индийски вариант.

На този фон, Европейската комисия призова ЕС координирано да обсъди и приложи мерки за ограничаване на пътувания от и към Индия. И докато призивът на ЕК все още не се превръща в бързи действия, то графика, публикувана в профила на математика Лъчезар Томов, ясно показва как в Европа т.нар. троен индийски мутант (заради три мутации в S-протеина – белтъкът, с който коронавирусът прониква в човешките клетки) B.1.617 вече почва да завзема територия. Данни от Германия, Белгия, Нидерландия, Швейцария показват, че този вариант излиза на първо място сред секвенираните проби, изпреварвайки британския (B.1.1.7) и южноафриканския (B.1.351) варианти. Същото се вижда във Великобритания и САЩ, като във Великобритания увеличението на случаите с индийски вариант се дължи на втората генетична линия на индийския вариант (B.1.617.2).

Британски учени, обединени в специализирана група за експертни съвети при криза с коронавируса, предупредиха, че ако нови варианти, определени като "варианти на безпокойство", не бъдат сдържани навреме, ще има нова вълна на COVID-19 и тя може да е до три пъти по-страшна от тази, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Това пак ще наложи локдаун, макар Великобритания да е една от държавите с най-успешна ваксинационна програма в света (но все още там само 25% от хората са изцяло имунизирани, а 50% са с една доза ваксина), според тази позиция. Учените казват и, че все още няма ясни данни как отварянето на училищата влияе на епидемичната обстановка. А британският премиер Борис Джонсън вече официално коментира темата и изрази тревога от увеличаването на случаите с този вариант, въпреки все още действащи ограничителни мерки - по-специално в Бедфотд, Блекбърн, Сефтън и Болтън.

Все още не е напълно ясно колко ефективни са ваксините срещу коронавирус по отношение на индийския вариант. Засега се счита, че всички ваксини пазят от тежко прекарване на болестта, но това не е сто процента гаранция. По предварителни данни от изследване на учени, водени от професор Равиндра Гуптра, който е част от британската група учени, посочена в предишния абзац, срещу някои мутации в B.1.617 антителата, създавани от ваксините, са с 80% по-малко ефективни, но предстоят още изследвания, а и Гуптра предупреждава, че тестовете, направени от водения от негов екип, са лабораторни и касаят кръвен серум, специфични са и не може заключенията от тях да се прехвърлят едно към едно в реална ситуация, а не в лабораторна.

В коментари във Фейсбук експертът Георги Маринов, който работи в Департамента по генетика на университета Станфорд, коментира, че индийският "троен" вариант става по-заразен заради характерна за него мутация - P681R. По думите му, тази мутация сама предизвиква процес, който прави вариантът по-заразен, докато в други варианти за това е била необходима комбинация от две мутации.

Ако при сегашните нива на приети в болница влезем в нова вълна, ситуацията може бързо да стане много критична, предупреди и пулмологът д-р Александър Симидчиев. Причината – все още сме далеч като спад на товара върху болниците спрямо това, което беше между първата и втората вълна. Към днешна дата (13 май) има над 5100 души в болница, а когато третата вълна на COVID-19 в България започна, в болница имаше малко под 2900 пациенти, болни от коронавирус.

Още: Ваксина, която неутрализира всички бета коронавируси - вече има прототип

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com