Д-р Александър Симидчиев: Не смятам, че ще има втори пик на коронавируса

4395
Д-р Александър Симидчиев: Не смятам, че ще има втори пик на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

“Умора има както в населението, така и във вирусния процес. Все пак той изчерпва възприемчивите и рисковите хора. Когато се въведат мерките и хората помислят два пъти преди да общуват помежду си, когато спазват дистанция и си мият ръцете редовно, пазят се, епидемичният процес не може да протече по толкова бурен начин“. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

“Не смятам, че ще има втори пик на коронавируса. Може би той ще стане петия вариант на настинките, защото организмите ни са вече с имунитет. Вече знаем каква е честотата на вируса и виждаме характеристиката на епидемиологичния процес“, допълни д-р Симидчиев.

Д-р Симидчиев: Малко вероятно е коронавирусът да изчезне

„Шансовете да живеем малко по-дълго с вируса са големи, защото вече в световен мащаб има над 4 милиона заразени. Нещата са доста ...

“Мерките се разхлабиха, защото шест месеца по-късно познаваме по-добре вируса и сме по-добре подготвени. Не е толкова тежко, колкото си мислехме в началото. Мерките, които приложихме своевременно също оказаха своето влияние за опазване на населението ни“, допълни специалистът

Според пулмолога теорията, че пикът е минал по време на грипната епидемия, е доста невероятна. По думите му е имало ясен път откъде идва заразата – Китай. Показателен е и фактът, че при направените изследвания на хората на първа линия, не се е проявило голямо количество, които са се срещали с вируса. „В момента изследванията показват 4% от населението, което е имало контакт с вируса“, продължи той, като уточни, че вече е ясно, че има хора, които не са възприемчиви към коронавируса, като това е доказано с изследвания в лаборатории.

„В Източна Европа нещата протекоха по-леко. Ние реално въведохме рано и активно мерките, но това съвпадна и с грипната ваканция. Имаше няколко щастливи случайности. Количеството на хора, които се заразиха в началото не беше толкова голямо и затова епидемичният процес започна да гори по-бавно. Това пощади и здравната ни система“, обясни той. „Имаме и за, и против това дали БЦЖ ваксината влияе на по-малкото загинали у нас. Тя въздейства на клетъчния имунитет и тонира надолу реактивността му, така че изкарваме някои заболявания по-леко“, обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев опроверга и опасенията, че вирусът е изменчив и ваксина трудно ще бъде изработена. “Има едно нещо, което вируса не може да промени. Това е начинът, по който се захваща за клетката. Така че ако се създаде ваксина, която да защитава тези участъци, тя ще помогне. Въпреки, че и без ваксина се справяме много добре. Ако има ваксина, тя ще се поставя на хората от рисковите групи“, разясни д-р Александър Симидчиев.

Д-р Симидчиев: Понякога при COVID-19 трябва да се потисне имунният отговор

Коронавирусът минава за по-дълго време, но дали със или без лечение още не можем да кажем. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчи...

Експертът изтъкна, че всички конспиративни теории за коронавируса са елемент на хора, които не знаят за какво точно става въпрос, но търсят обяснение и най-лесното, което откриват е, че, например, Бил Гейтс е направил нещо лошо. Според него голяма част от случващото се е естествен, природен процес. „Вирусът търси начини да се разпространи навсякъде. Всички респираторни вируси имат една и съща симптоматика – ако той не ни предизвика да кашляме, няма как да се разпространи“, уточни пулмологът.

“COVID-19 направи така, че хората да се върнат 50-60 години назад във времето, когато инфекциозните болести бяха бич и се спазваха по-високи хигиенни мерки", категоричен бе д-р Симидчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com