Доц. Кунчев: Ще налагаме глоби, докато ги научим да се държат както трябва

5143
Доц. Кунчев: Ще налагаме глоби, докато ги научим да се държат както трябва
Снимка: Министерски съвет

Здравият разум в здравните мерки при коронавирус - това е най важният въпрос. Ние можем да кажем само кои мерки са ефективни, но не можем да ги наложим насила. Ако на човек не му пука, и се държи неадекватно, той създава риск за себе си, за близките си и обществото. Има случаи на прикриване на информация, но масово хората са съзнателни. Проблемът са по-младите, рискът за тях е минимален и това, че го карат леко им дава самочувствие и липса на страх. Това каза пред БНТ главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Този, който спазва правилата, спазва и 3-те Д. Този, който не спазва - отиваме вече към 4-тото К - контрол. Ще налагаме глоби докато ги научим да се държат както трябва.", закани се експертът.

Д-р Кунчев за коронавируса: Не е ясно отслабва ли, има и идея кой ще плаща за тестове при влизане в болница

Няма какво да спорим – има сериозно повишаване на заболеваемостта. Дали обаче го има ефектът на по-леко изкарване на коронавируса...

Утре предстои финал в българското футболно първенство: "Наказания има, но ако хората се държат безотговорно, какво значение има капацитета, ако вие се съберете на едно място. Утре има финал. Не искаме да пречим на нормалния живот, но ако обаче не ги спазват – ще ги върнем правилата. Не е въпрос само за футбол... Имаме случай майка и баща положителни и пращат детето на детска градина – това е безотговорно поведение. Или – рокерски събор се организира – това е безотговорно поведение.", коментира още доц Кунчев.

Хем втори рекорд по случаи на коронавирус за ден в България, хем по-ниска заразяемост

Защо в Смолян има бум на заразени? Смолянски регион и досега имаше отделни огнища, по-малки, но ги имаше. В момента сме се фокусирали върху предприятието, в което чешкия собственик е създал много добри условия. Не трябва да изключваме и условията извън работа. След излизане работникът започва да контактува. Оказва се – най-точно в почивките, показа го и в Плевен предприятието, коментира Кунчев.

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то такива, които не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница, подчерта Националният здравен инспектор.

Когато има огнища има и възможности за дифузно разпространение – заради социалните и роднински контакти на всеки работник. Но все пак тези огнища са местата, от които получаваме най-голям брой заразени. Там действаме фокусирано, локално. Горе – долу за седмица успяваме да овладеем положението, обясни той.

Ангел Кунчев смята, че преминаваме през втора вълна на коронавируса

В момента явно минаваме през втора вълна на епидемията. Това коментира доц. Ангел Кунчев пред bTV по повод рекордния брой заразени с ко...

Има увличане да се правят все повече и повече тестове, не му се радвам много. Все по-често пробите са по инициатива на работодател или община, което не е толкова положително. Защото правим снимка на ситуацията в момента, но не влагаме усилия и средства да правим превенция и да спазваме 3 Д. А какво е моментното състояние, утре няма да е същото, коментира още Кунчев.

Бързи тестове правят стотици лаборатории, 36 правят PCR – което си е окончателен резултат. Ако не се спазват условия обаче могат да се получат лъжливо отрицателни тестове. Лъжливо положителни – е много по-трудно. Например, тест се прави когато почувстваме симптоми – това означава, че вирусът е с най-голямо количество. Но ако просто бръкнете леко да не дразните пациента в устата, няма да сте взели добра проба. Ако не я занесем пробата до 2-3 часа в лаборатория, шансът да изпуснете вируса също е голям, обясни експертът.

Излекуваните са излекувани - не трябва да има страх. Няма нужда от такъв. Имайте предвид, че за да сме сигурни работим с максимални срокове. Докато не получим след 14-тия ден отрицателен резултат не сваляме карантината. В други държави този срок е едва 7 дни. Така че всеки, освободен от карантина, е безопасен, защото вирусът е изчезнал. Ако сме удължили карантината – значи не го пускаме докато не се изчисти, подчерта Кунчев.

Честно ви казвам, не бих правил никакви прогнози за септември. Имаме работа с вирус, който все още малко познаваме. Продължавам да имам малка надежда, за самоограничаване с лятото, но не трябва да допускаме отделни големи огнища, каза още Кунчев.

В какъв сценарий се намираме в момента? "От самото начало сме в една и съща хипотеза – да се намесваме там където ситуацията е най-неблагоприятна. В момента успяваме, но сме на границата на някои места. Виждам големи разлики между отделните области, там където регионалните власти са си свършили работата няма проблем има легла и прочие. Частните болници се включват, обменят се специалисти, но... има и други примери, коментира експертът.

Доц. Кунчев: Има странни неща в разпространението на коронавируса

Съвсем скоро научна статия излезе с информация, че има нещо много странно в разпространението на коронавируса. В малки колективи &ndas...

Тази есен ще имунизираме рисковите групи срещу грип. Това беше практика и миналата година. Предвиден е ръст на противогрипните ваксини и се надявам да имаме за всички тази есен, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване