ГЕРБ обжалва пред Конституционния съд уволнението на Пламен Цеков

8690
ГЕРБ обжалва пред Конституционния съд уволнението на Пламен Цеков

Парламентарната група на ГЕРБ ще обжалва пред Конституционния съд отстраняването на досегашния управител на НЗОК д-р Пламен Цеков. Цеков беше махнат от поста на 4 юли с решение на Народното събрание.

ГЕРБ ще внесе жалбата си в 14:30 часа днес, а мотивът е, че решението на парламента е противоконституционно, пише Агенция "Фокус".

Две кандидатури да шеф на НЗОК

Още една кандидатура за управител на НЗОК беше внесена в Народното събрание минути преди крайния срок. Кандидатът е д-р Динчо Генев, пр...

Освобождаването на Цеков стана с пълно единодушие – от гласували 104 депутати всички дадоха вот „за”. Искането за уволнението на Цеков беше направено от Мая Манолова, а мотивът беше липса на разумно управление на средствата за НЗОК.  "Става дума за сума от над 3 млрд. лв., които не са негови лични средства, той не ги управлява в интерес на лекарите и пациентите, за да може да бъде изпълнена основната цел на националното здравно осигуряване - гарантиране на свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ", каза Манолова.

В момента длъжността директор на здравната каса се изпълнява от Людмила Петкова, а кандидати за поста са д-р Румяна Тодорова, която беше начело на НЗОК по време на управлението на Тройната коалиция и д-р Динчо Генев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com