Кацаров абдикира - като не искаме да се ваксинираме срещу КОВИД, който оцелее

14828
Кацаров абдикира - като не искаме да се ваксинираме срещу КОВИД, който оцелее
Снимка: БГНЕС

Ситуацията е много сериозна, всички го виждат, няма място за паника. Здравната система е добре организирана и аз съм много благодарен на всички мои колеги в болничната и доболничната помощ. Засега се справят. "Не сме изпаднали в паника, не си скубем косите". Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров след съждение, че изглежда много, неествено спокоен.

Кацаров обясни и, че вчера подписал документ за внос на ново моноклонално тяло (препарат) за лечение на COVID-19, което да помогне да се облекчат болниците. Не стана ясно за кой препарат говори.

Министър Кацаров: Ние ще преживеем тази COVID-19 вълна, но ще си платим цената

"Разликата от досегашните вълни, които преживяхме е в това, че сега имаме доста по-добра организация. Има приет план, няма хаотично при...

Нищо не мога да кажа какво ще решим и обявим на 15 октомври. Опирам се на мнението на експертите, обсъждаме с всички засегнати страни, продължи Кацаров пред Нова телевизия. И добави, че "голяма част от Европа" е избрала посоката да се въведе масово зеления сертификат – да имаш достъп до определени места и услуги само ако докажеш, че си ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест.

Утре (15 октомври) може да обявим нови, допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията. Те ще влязат 4-5 дни по-късно, за да могат хората да се подготвят, посочи Кацаров.

Служебният здравен министър беше принуден да признае, че смъртността ни е много висока, но веднага заговори, че сме били на първо място по смъртност и преди КОВИД. Може би това е последната голяма вълна на КОВИД, но ще се изправим пред лошото управление на здравната система и в бъдеще, КОВИД все някога ще премине, каза министърът.

На съждение, че дори не сме стигнали пика на Делта вълната, а смъртността ни сега върви да е по-висока, Кацаров отвърна: Откъде знаете, че не сме стигнали пика? Но каза и друго – няма масова ваксинация срещу коронавирус в България, затова смъртността ни е по-висока от тази в Европа. Било обаче "много по-ниско" спрямо предните вълни в България.

Радостина Александрова: COVID-19 разбърка картите, грипът може да се върне

„Светът не е такъв какъвто беше преди две години, COVID-19 разбърка картите. Грипът може да се завърне". Това заяви вирусологът п...

На въпрос защо нивото ни на ваксинация е като в Африка, д-р Кацаров отговори, че е така, създадени били сериозни настроения и ако настояваш от позицията на държавата т.е. силата, може да влошиш ситуацията. Карате го на призиви и молби и не става – на това съждение здравният министър повтори любимата си теза, че трябва ваксинацията да е доброволна. "Балансът е много деликатен", заяви той и продължи, че "смятам, че го намираме баланса".

"Не е задача на здравното министерство да ваксинира, отговорност е на всички нас", шокира д-р Кацаров. И не се съгласи, че може с държавен контрол и политика да се стигне до масова ваксинация. А какви са резултатите от работата на държавата за контрол, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Попитан има ли вече случай на умрял в линейка пациент, заразен от коронавирус, отговорът беше: "Видях това в медиите, при нас сигнал за такова нещо няма". Служебният здравен министър смята и, че организацията на здравната система категорично е по-добра, отколкото при предишното управление т.е. на Бойко Борисов.

Служебният здравен министър защити и КОВИД зоните - работели от няколко седмици и не били още известни на хората, още не всички са сключили договори с НЗОК. Нали не очаквате министърът да организира нещата така, че да няма смесване на потоци пациенти пред лекарските кабинети, продължи той. И настоя, че директорите трябва да организират учебния процес при карантиниране на паралелки, класове и випуски, но правилата са ясно оповестени от здравното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com