X
 
 

Конституционният съд отхвърли атакуваните от БСП промени в бюджета на НЗОК за 2019г.

807 0
Конституционният съд отхвърли атакуваните от БСП промени в бюджета на НЗОК за 2019г.
Снимка: Pixabay
Конституционните съдии отхвърли атакуваните от БСП промени в бюджета на НЗОК за 2019г. Решението на съда е публикувано на сайта на институцията. Магистратите отбелязват, че част от искането на народните представители е отклонено. Мотивите за решението се очакват.

В решението е описано, че 12-те висши магистрати са се разделили по равно, и не са успели да сформират мнозинство от 7 гласа по казуса.

След решението на КС Здравна каса вече няма право да сключва договори с болници

Вследствие на спряната от Конституционния съд реформа на здравния министър Петър Москов Здравната каса вече няма правно основание да ск...

Затова решението на КС е искането на 66-депутати от левицата да бъдат отменени параграфи от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Здравната каса за 2019г. да бъде отхвърлено.

Actualno.com припомня, че БСП атакува бюджета на Касата в КС в края на 2018г., когато с приемането му, се наложиха промени в още 17 закона в здравеопазването. С тях се промениха и някои от политиките в здравеопазването. Освен всичко друго, те бяха предложения за промени между двете четения на бюджета на касата.

Реално с приетата финансова рамка тогава, Здравната каса пое функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина, например. ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.

Тогава от БСП записаха в искането си до КС, че не може чрез бюджетния закон да се провежда политика в дадена сфера, защото той е формален и не урежда обществени отношения. Бюджетът е само финансова програма за реализиране на определени политики, подчертават депутатите.

Фондът за лечение на деца ще бъде закрит, НЗОК иззема функциите му

Всички дейности, осъществявани до настоящия момент от Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисия за лечение в чужбина, вече...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално