Коронавирусът настъпва, държавата леко затяга мерките. Какво ще стане с третата доза ваксина?

7800
Коронавирусът настъпва, държавата леко затяга мерките. Какво ще стане с третата доза ваксина?
Снимка: Getty Images/Guliver

Има предплан за действие, според който ясно се определя какви мерки се вземат. До дни, може би в понеделник, ще влезем в оранжевата зона. При червена зона ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията. За това предупреди зам.-здравният министър д-р Димитър Петров, който използва думите „леко затягане” на мерки при влизане в оранжевата зона.

Предприели сме по-скоро мерки за спазване на противоепидемичния контрол – основно дискотеките в курортите. Там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки, обясни Петров. МВР, БАБХ (Агенцията по храните), правят проверки по Черноморието.

Словения планира да ваксинира 90% от своите граждани до есента

Словенското правителство ускорява кампанията за ваксинация срещу COVID-19, така че имунизационните центрове да бъдат отворени за всички...

„Има някакви странни претенции – въвеждат се мерките, нямало предсказуемост”, наблегна Петров пред bTV по отношение на туристическия бранш. Не може в едно заведение да се води, че има 200 места, а да има 2000 души, добави той. И похвали търговските вериги, където изискванията за носене на маски, дезинфекция и повече дистанция се спазват.

Втори пункт, на който зам.-здравният министър обърна внимание, е транзитният поток на гастербайтери – проверки на места, където спират да отдъхнат, преди да продължат към Турция.

Не е безкраен капацитетът на проверяващите, предупреди д-р Димитър Петров, който каза, че проверките ще се съсредоточат там, където е най-рисково.

Припомняме, че данните по отношение на коронавируса са еднозначни – новите случаи растат експоненциално, а вече и влизащите в болница се увеличават бързо и още преди края на седмицата ще са над 1000.

Д-р Христиана Бацелова: За сега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска...

Ваксина и лекарство

Вероятно ще се стигне до препоръки за бустерни дози на ваксина. Въпросът е кога, както и дали ваксината да е същата и да се правят ли някакви специфични изследвания. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) трябва да каже – с вписване в кратката характеристика на всяка ваксина, каза д-р Петров. „Само че преди да стигнем до третата доза, аз призовавам да си направим първата и втората”, добави зам.-здравният министър.

България участва в две поръчки за разработка на моноклонални антитела. Не сме участвали в общата поръчка на ниво ЕС, но няма да имаме проблем да доставяме четири вида моноклонални антитела за лечение на коронавирус, стига да бъдат одобрени на европейско ниво, стана ясно от думите на Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com