"Детски градини само за деца на ваксинирани": Мерките при нова вълна на коронавирус

11994
"Детски градини само за деца на ваксинирани": Мерките при нова вълна на коронавирус
Снимка: БГНЕС

Служебният министър Стойчо Кацаров представи на специален брифинг нов план за действие при COVID-19 в България.

Здравното министерство обяви, че предписанията са разработени от експерти в най-различни сфери и засягат не само какво се затваря и отваря при определен брой случаи дневно, но и какви други социални и икономически мерки се взимат.

Според плана ще се включат много по-активно личните лекари, ще има протокол кои пациенти могат да останат на домашно лечение и кои да влизат задължително в болница. Министърът обяви, че документът е разработен заради очакваната нова вълна на разпространение на епидемията през есента.

Нова вълна

"Такъв план е необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото" обясни д-р Кацаров.

В документа, разработен от експертите, са набелязани четири зони - зелена, жълта, оранжева и червена, разделени по различни критерии, като при всяка от тях са набелязани конкретни реакции на здравните власти. Планът ще бъде разпратен на всички институции, за да могат те да се запознаят с него и да се приведат в готовност да го изпълняват при необходимост.

Мерките

"Един от най-важните акценти в плана ще бъде граничният здравен контрол", увериха от здравното министерство.

Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

Предвижда се в червена зона училищата да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина по области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка на храни по домовете.

Само в 4% от училищата 70% от персонала е ваксиниран

Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две тре...

"Ако влезем в червена зона и дадена дейност е спряна, ние предлагаме следното – ако персоналът е 100% ваксиниран и е осигурен вход само за ваксинирани лица, дейността няма да бъде спряна. Ако има посетители, ще влизат само ваксинирани лица", каза Кацаров. 

В отделните зони ще се въвеждат различни ограничения. В тъмно червената се допуска и налагане на забрана за пътувания. Регионалните здравни инспекции ще имат възможност да налагат и локални локдауни за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

Още преди два дни математикът Лъчезар Томов коментира плана за действие, когато ги нямаше подробностите около него, освен че при 9000 души в болница де факто затваряме. Той изчисли, че при такива действия ще има 5500 починали и добави: "Една трета от тези общо 5550 починали, ще е цената, която ще платим за решението да затворим на 9000 души при евентуална пандемична вълна".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com