Лекарският съюз поиска управителят на НЗОК да си ходи

1968
Лекарският съюз поиска управителят на НЗОК да си ходи
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Българският лекарски (БЛС) съюз настоява за оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, предаде БГНЕС.

ОЩЕ: НЗОК предлага 8% по-скъпи клиничните пътеки

„Повече от месец и половина сме свидетели на саботаж и имитация на преговори между БЛС и НЗОК. Законът за здравното осигуряване е категоричен, ние сме равнопоставени в управлението на средствата, равнопоставени сме в определянето на правилата за функциониране на здравната система в България“, заяви д-р Маджаров.

Той посочи, че на практика няма преговори между БЛС и надзорния съвет на НЗОК нито по начина, по който трябва да се разпределят гласуваните от НС пари в бюджета на НЗОК и как да достигнат до лечебните заведения, нито по предстоящия 3-годишен рамков договор, който определя не само пари, а огромно количество правила, по които ние работим.

НЗОК иска поскъпване на клиничните пътеки със задна дата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага да се повишат цените на клиничните пътеки, както и на клиничните и амбулаторните ...

„Искаме много ясно да заявим, че оттук нататък БЛС излиза от преговорния процес с това ръководство на Касата и надзорния съвет. Нещо повече настояваме за оставката на двама човека задължително – проф. Салчев и д-р Александър Златанов“, заяви д-р Маджаров.

БЛС излиза от преговорния процес с настоящите ръководства на Надзорния съвет на НЗОК и на Касата.

"Оттук нататък отговорността за състоянието на системата е на тези, които взимат решенията – Парламент и Министерски съвет, категорични бяха от ръководството на БЛС по време на извънреден брифинг на Съсловната организация. И добавиха: „Обръщаме се към всички парламентарни групи да вкарат спешно в дневния си ред наболелите проблеми в системата, свързани с начина на управление на НЗОК и с начина на разпределение на средствата за здраве.“

 „Тази година, за пореден път, до нас беше изпратено едноличното решение от страна на Надзора на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от гласуваните от Парламента пари за здравна помощ за 2022 година. Това е нарушение на Закона. Той гласи, че УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства“, обясни още д-р Маджаров. И добави: „Вместо заедно да договорим Методика за пореден път получаваме гласувани готови текстове, ултимативни, които или приемаме или имаше една реклама, в която се казваше „ядеш сега или гориш“. А в случай, че не приемем лекарите и лечебните заведения не получават и малкото трохи, които им се подхвърлят“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване