Масова корупция в болниците

33865
Масова корупция в болниците
Снимка: Actualno

Проверка в 13 болници в страната установи нарушения в обществените поръчки. Същевременно десетки са предпоставките за корупция в здравеопазването. Това сочат данните от доклад на Центъра за борба с корупцията.

Директорите на лечебните заведения не са провеждали задължителните публични търгове. По-голямата част от обществените поръчки пък са били неоснователни за лекарства, които не са необходими. Затова от Центъра за борба с корупцията предлагат централизирано провеждане на електронни обществени поръчки за лекарствата, предназначени за лечебните заведения с над 51% държавно участие, информира Нова телевизия.  

Дончев призна, че с Реформаторите имало различия за обществените поръчки

В добра година от еврофондовете идват 10% от публичните харчове, но това е 72% от инвестиционния ресурс на държавата. Това заяви новият...

„Според нас възможността за контрол при централизираните търгове е много по-голяма. Но тук стои въпроса за електронизацията, която ще открие много по-добри възможности. Имам предвид и електронната здравна карта, електронната рецепта – всичко да бъде включено в една единна информационна система”. Това обясни директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност Бойко Великов.

Според експерти централизирани търгове е имало до преди няколко години и това крие сериозен риск от недостиг на лекарства, както се случи с шествалентната ваксина.

„Такива в миналото сме имали, когато от търг до търг е нямало лекарства или са били много ограничени като количества. Например, за лечението на хемофилията. Специално за Спешната помощ плановите хоспитализации е много лошо и тежко състоянието, дори имаме няколко смъртни случаи по същата причина, тъй като болниците се натискат от здравното министерство, не закупуват лекарства”, съобщи зам.-председателят на Националната пациентска организация Виктор Паскалев.

Анализът посочва, че една от "пробойните" в системата е при харчене на парите за лекарства и за медицински дейности. Условия за корупция е и липсата на критерии, по които да се проверяват неправилно назначаваните лекарствени терапии, информира News7.

Атанасова: Таня Андреева даваше обществени поръчки на "свои" хора и фирми

Предишният здравен министър Таня Андреева даваше обществени поръчки на определени фирми и хора с цел да се пълнят определени партийни к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване