Министерство на здравеопазването с фрапантна грешка за 70 млн. в договор с Пирогов

18637
Министерство на здравеопазването с фрапантна грешка за 70 млн. в договор с Пирогов
Снимка: Actualno.com

Вместо увеличен с 300 хиляди лева договор, от Министерството на здравеопазването го докладват намален с близо 70,7 милиона лева. Грешката изобщо не е техническа, а фактическа. Повтаря се достатъчно много пъти в документацията по една обществена поръчка. И в крайна сметка така е докладвано пред Агенцията за обществени поръчки.

На практика грешката е нелепа, но достатъчно фрапантна, защото сякаш разликата от 70,4 милиона по един договор, чиято стойност е 1 милион лева, е нищожна или пренебрежимо малка.

Но да започнем отначало.

През февруари 2019 г. МЗ обявява поръчка за Избор на преподаватели за провеждане на обучения за персонала на центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения. Прогнозната стойност е 717 592,55  лв. без ДДС (Б. р. - нарочно оставяме и стотинките след десетичната запетая, защото тя впоследствие се оказва фатално важна). 

Финансирането е осигурено по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Оферта за участие подава само УМБАЛСМ „Пирогов“ и тя е с цена, идентична на прогнозната, даже със стотинките. За толкова е и сключеният договор на 7-ми ноември 2019 г.

 

(Цената по основния договор)

„Пирогов“ трябва да разполага с деветима преподаватели  – хабилитирани лица по специалностите: „Анестезиология и интензивно лечение”, „Нервни болести”, „Кардиология”, „Педиатрия”, „Ортопедия и травматология”, „Хирургия”, „Токсикология”, „Акушерство и гинекология” и „Вътрешни болести“. Поне един от преподавателите трябва да е магистър по медицина от чужбина и с придобита специалност "Спешна медицина", с минимум 3 години професионален опит в областта на спешната медицина.

Задачата е да обучи минимум 6 892 души от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения. Курсовете са с продължителност 8 астрономически часа и половина на ден. Предвидени са по две кафе-паузи от по половин час и обедна почивка с продължителност 1 час. Теоретичните обучения са с продължителност 15 астрономически часа седмично в зали с капацитет до 160 човека. Практическите обучения продължават по 17 астрономически часа на групи, разпределени в 10 зали с капацитет до 12 човека.

На 5-ти май тази година между здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и изпълнителния директор на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов се сключва допълнително споразумение за удължаване срока на договора вследствие на автоматично удължаване на проекта.

Стойността на договора се увеличава с до 358 769,27 лв. без ДДС. Тоест, общата му стойност вече възлиза на 1 076 361,82 лева.  

 

Мотивът – допълнителното увеличение на стойността на услугата е във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка на територията на Република България. Увеличението ще се прилага, докато има извънредна епидемична обстановка/извънредно епидемично положение или друг административен или нормативен акт, въз основа на който има наложени противоепидемични (ограничителни мерки). Отмяната на извънредната епидемична обстановка услугата следва да се изпълнява така, както е предвидено в подписания на 7-ми ноември 2019 г. договор.  

Времето, в което се подписва споразумението съвпада с периода на смяна в здравното ведомство. Няма яснота защо още тогава споразумението не е докладвано в Агенцията за обществени поръчки, а чак един месец по-късно. Сега.

Лицето за контакти в доклада за сключен договор и в доклада за анекса също е променено. Шенай Еминова е заменена със Стефка Хлебарова.   

Граждани и колеги искат проф. Кантарджиев да бъде възстановен на работа

Граждани и колеги на проф. Тодор Кантарджиев излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването в София. Те настояват пенсиони...

Докладът обаче е с шокираща неточност и не се знае как тя ще се отрази счетоводно на здравното министерство.

Но в обявлението за изменение като сума по договора е вписано числото 71 759 255 лв. (забелязахте ли, че липсва десетичната запетая!? – б. р.)

 

Десетичната запетая липсва на всички места, където трябва да се попълни и е вписана сумата. Това води съответно до грешно изчисление в крайна сметка.

Омбудсманът сезира здравния министър за преболедувалите COVID-19, които не могат да получат сертификат

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоява той да постави на европ...

Ето го и фактическия доклад:

Първоначална стойност на договора – 71 759 255 лв.

Стойност след споразумението – 1 076 361.82  лв.

Резултат - намалена със 70 682 893,18 лв. без ДДС стойност на договора.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com