Москов: Половин година мина, 63% от средствата за болниците са изхарчени

12066
Москов: Половин година мина, 63% от средствата за болниците са изхарчени
Снимка: БГНЕС

Разгледахме наредбата за трансплантации и взехме решение сумата за костно-мозъчна трансплантация на деца, която сега е 40 хиляди лв., да достигне между 60 и 100 хиляди лв. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред Комисията по здравеопазване, предаде БГНЕС.

Москов поясни пред народните представители, че над 65% от инвестиции на здравното министерство са свързани с детски и акушеро-гинекологични структури.

Според него спокойствие по отношение на бюджета на НЗОК няма и не бива да има, тъй като за първото 6-месечие 63% от средствата за лекарства в болниците са използвани.

Здравният министър съобщи, че няма видима тенденция за увеличаване на болничните дългове. Данните от края на април сочат, че задълженията на лечебните заведения са нараснали с 0.6% спрямо миналата година. Задълженията на ВМА са намалели с милиони левове, с 4 млн. лв. по-малко са дълговете на пловдивската болница "Св. Георги", болницата в Стара Загора също е стабилизирана.

Москов обеща пред депутатите още през 2016 г. да бъде ясна сметката, по която ще се договарят цени и обеми с лечебните заведения. Това се налага тъй като медицинските дейности не са правило остойностени.

Здравният министър подчерта, че реалният старт на изготвянето на здравната карта не може да бъде направен преди приемането на поправките в Закона за лечебните заведения. Основните критерии при изготвянето й ще бъдат леглата по видове заболявания, достъпността, качеството и комплексното обслужване. "Няма как да няма пострадали структури от изготвянето на здравната карта, но МЗ ще се води от обективни критерии, а не от формата на собствеността", увери здравният министър.

В същото време обединението на болнични структури върви паралелно. Най-високата степен на готовност е в рамките на община Бургас. До дни там ще бъде сформиран болничен консорциум. Заявката и желанието е новата структура да може да се развива в дълбочина на базата на лечебните заведения в околността на общината. Подобна процедура върви и във Велико Търново, а следващите области, където това ще се случи, са Хасково и София област.

Здравният министър отговори на въпрос, засягащ паралелния износ на лекарства. "За НЗОК паралелният износ е проблем, когато това е чисто криминален въпрос. Това, което правим в момента, е да въведем информационна система. Тя ще влезе в експлоатация след септември и ще показва пътя на лекарството в системата. Ще бъде въведена и уведомителна процедура до Изпълнителната агенция по лекарства при изнасяне на лекарство, а органът ще има възможност да налага забрана за определен период", заяви Москов.

Борисов: Москов ще оттегли предложението си за приватизация на болници

Здравният министър Петър Москов е решил да оттегли предложението си да има приватизация на болниците. То беше част от поправките в Зако...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com