Намери ли своя дом детската болница - от изоставен строеж до двора на Правителствена

9396
Намери ли своя дом детската болница - от изоставен строеж до двора на Правителствена
Снимка: iStock

На 7 декември служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, така чаканото решение за изграждането на Национална детска болница. Визията е тя да бъде изградена в парка на настоящата болница Лозенец. По думите му това е "най-подходящото място за изграждане на детска болница е в болница „Лозенец“ в самия Южен парк, която разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи.

Идеята за построяването на Национална педиатрична болница съществува отдавна. Първата копка е направена в далечната 1978 г. на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. В годините проектите продължават, но поради различни причини не се реализират.

От 2002 година Педиатричната асоциация настояваща за изграждането на самостоятелна обособена Национална детска болница. През 2017 година стартира инициатива за Нова многопрофилна университетска детска болница.

През далечната 2015 година тогавашният зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обяви, че има идея да се изгради детска болница, която да поеме всички структури, които в момента са пръснати в отделни здравни заведения.

На 26 април 2020 година петиция, събирана онлайн, с подписите на над 17 000 граждани беше внесена в Министерския съвет с искане на оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради започващият строеж на Националната детска болница. От договора, сключен тогава с "Главболгарстрой", се планираше скеле на 40 години в двора на Александровска болница, с твърдения за липсващи ключови елементи за съвременна детска болница, да бъде достроено. За строежа трябваше да отидат 100 млн. лв.

Въпреки общественият натиск това да не се случва и въпреки дългите преговори с министерството и неговите експерти, на 2 април договорът все пак беше сключен - по време на извънредното положение, без предварителни анонси и дебати. Още тогава експерти и архитекти се обявиха срещу изпълнение на проекта. В отворено писмо до всички политически представители, граждани призоваха "спрете обществената поръчка за превръщане на изоставен стар строеж в национална детска болница".

Снимка: БГНЕС

На 25 май Кирил Ананиев заговори за нова конструкция, но не се ангажира с цена и допълни, че ще има пълна прозрачност за проекта. На 15 юли 2020 година бе учредена „Здравна инвестиционна компания за детска болница“. Вижте повече в ТАЗИ СТАТИЯ.

На 14 септември 2020 година наследникът на Кирил Ананиев Костадин Ангелов заяви, че старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора, обясни още той.

"През последните 15 години са правени множество стъпки напред назад по пътя за изграждане на национална детска болница. Сега има шанс това да се случи, защото се превърна в кауза не само на педиатрите, но и на цялото обществото. Това каза в интервю за Actualno.com арх. Петкана Бакалова, представител на инициативата "За истинска детска болница".

Стигна ли се до ефективно решение

"Решението Националната детска болница да се изгради в парка на болница "Лозенец" е много добро, защото има достатъчно свободна площ, намира се в непосредствена близост до парк, могат да се създадат добри комуникационни връзки и нещо много важно - в плана за възстановяване е предвидено да бъде ситуирана  скъпоструваща апаратура - протонна терапия, която е отличен иновативен подход в лечението на онкологично болни деца. Подобна апаратура ще даде възможност да станем водещ център за лечение на онкологични заболявания в цяла Източна Европа." Това каза в интервю за Actualno.com д-р Таня Андреева.

По думите й изграждането на Национална детска болница в двора на Правителствена болница е едно много добре решение, за да се осигури комплексна грижа за децата. В непосредствена близост ще бъде и Центъра за лечение на онкологични заболявания.

Снимка:Actualno.com               Таня Андреева

Арх. Петкана Бакалова изрази надежда, че следващото правителство и следващият министър на здравеопазването няма да отменят това решение, за да може да се направи поне първата стъпка в правилната посока. "Това е добро решение", категорична бе тя.

"Още преди 2 години, когато Камарата на архитектите обжалваше обществената поръчка за довършване на изоставения строеж в двора на Александровска болница, направихме среща със Столична община, главния архитект Здравков, като основната цел беше да се идентифицират терени, подходящи за построяването на Детска болница. . Терените би трябвало да отговарят на определени критерии, утвърдени от международни експертни организации и базирани на добрите практики в изграждането на болници през последните 10-15 години.", допълни арх. Бакалова.

Тя обясни, че теренът трябва да е достатъчно голям, за да позволи болницата да се развива в бъдеще, да е осигурен като комуникации (да има изградена транспортна инфраструктура - непосредствена близост до голям булевард, който да осигури безпрепятствен достъп на линейки по бус ленти, да има възможност за добре организиран масов транспорт, тъй като пациенти и служители трябва да пътуват всеки ден до болницата, да е налично място за хеликоптерна площадка). Важно е болниците да бъдат в паркова среда, за детските болници това е категорично условие. Също така е от голямо значение и теренът да е държавна или общинска собственост, както и градоустройствените показатели да позволят там да се построи болница максимално бързо, каза още арх. Бакалова.

Кога ще се построи

"Много се спекулира със сроковете, въпросът е да има добра воля. Ливърпулската болница е построена за 2,5 години, заедно с времето за проектиране", допълни арх. Бакалова.

Тя уточни, че има подготвителен етап, който включва изготвяне на анализ на нуждите на детското здравеопазване с прогноза за неговото развитие в следващите 30- 50, подробно техническо задание за проектиране, което обикновено е в обем около 400 страници. Този подготвителен етап е нормално да отнеме около година до година и половина, затова трябва да се стартира веднага.

"Добра новина е идеята е да се влее държавната инвестиционна кампания в държавната детска болница "Иван Митев". Това означава, че детската болница "Иван Митев" ще разполага със средства и ще ръководи процеса по изграждане на националната педиатрия, т.е. ще може да се задейства веднага процедурата по изготвяне на анализна нуждите и задание. Без изключение детските болници по света се финансират не само от държавата, но и с дарения.", обясни още арх. Бакалова.", обясни още арх. Бакалова. 

Снимка: Facebook                    Петкана Бакалова

Протестът на медиците от болница "Лозенец"

На 7 декември лекари от болница "Лозенец" протестираха срещу местенето на педиатрията. Причината - нямало условия за това, дори като сграда. Медиците от "Лозенец" заявиха, че ще трябва да настаняват колегите си в парка на лечебното заведение, защото "Лозенец" "е малка". Беше съобщено и за напускащи лекари - цялото гастроентерологично отделение си тръгнало. Според някои лекари от болницата "Кацаров прави безумия"

Според директора на болница „Лозенец” доц. Радосвет Горнев е "взето решение, което не отговаря на абсолютни никакви критерии, на база на точни анализи и оценка за цялата система." Вижте повече в ТАЗИ СТАТИЯ

По време на пресконференцията от 7 декември министър Кацаров обясни: "Остава един въпрос, който трябва да решим по възможно най-добрия начин. Изграждането на болницата ще отнеме минимум 5 години. Затова обмислихме и преценихме, че най-правилното е да реорганизираме Правителствена болница, така че по възможност децата, които сега се лекуват в специализираната детска болница, да се преместят в Правителствена болница, където условията са несравнимо по-добри."

Снимка: БГНЕС

Той увери, че е по преценка на експертите болница "Лозенец" може да поеме децата. Тя има 283 легла, миналата година са намалели на 183 легла, като се използват под 50%. Има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще иска предварителна оценка, ремонтни дейности и оборудване. Това ще изисква време и няма да стане утре или вдругиден."

Според д-р Таня Андреева става въпрос за два отделни процеса: "Единият процес е за изграждане на нова сграда в двора на Правителствена болница, другото предложение беше да се прехвърли временно болницата по педиатрия "Иван Митев" в сега съществуващата болница "Лозенец". Дали преместване на сегашната педиатрия на територията на болница "Лозенец" е добра идея или не мога да кажа само след като видя целия план по организация и преместването. В момента няма никаква яснота кои точно структури ще бъдат преместени. Само болница "Иван Митев" ли ще се премести, ще се преместят някои други ключови звена от детското здравеопазване, кои отделения от болница Лозенец ще продължат да функционират. Такъв план предстои да бъде изготвен и тогава може да се коментира дали решението е добре или не. И вероятно това притеснява колегите от болница "Лозенец". След един добър диалог от страна на министерство на здравеопазването и един подробен план как ще се случи и дали изобщо ще случи, колегите щ се успокоят. Използването на сградата на болница Лозенец е временно решение, докато се построи новата детска болница".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com