Ананиев даде срок за отваряне на детската болница, граждани и опозиция с призиви

2394
Ананиев даде срок за отваряне на детската болница, граждани и опозиция с призиви
Снимка: БГНЕС

Интензивното отделение в детската педиатрия заработва до 20 януари, обеща здравният министър Кирил Ананиев. Парламентът изслуша министъра относно спирането на спешния прием в Детската болница в София.

Пред депутатите здравният министър за пореден път повтори факта, че през последните години състоянието на педиатрията в България е незадоволително. Сред причините е липсата на многопрофилна детска болница.

Кирил Ананиев отчете, че към деветмесечието болницата няма просрочени задължения. В лечебното заведение са разкрити 248 щатни бройки, освободени са 35 души и има 26 незаети места.

В момента текат предизвестия с четирима лекари – двама педиатри и двама анестезиолози. Проверката на „Вътрешен одит“ е препоръчала на болницата спешно да пристъпи към привличане на специалисти.

Ще се търсят оптимални варианти да се компенсира недостигът на кадри с лечебното заведение, но какви не стана ясно.

Депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че управляващите са в дълг към обществото, защото не са съумели да изградят детско лечебно заведение.

От опозицията заявиха, че очакват от министъра конкретни мерки, а не да чете известни вече цифри и статистика.

Системата на здравеопазването има нужда от координиращата роля на Министерството, а не то само да е проверяващо, отчете депутатът от левицата Георги Йорданов.

"Повод за искането ни за изслушване е смъртта на тригодишния Александър и съдебномедицинската експертиза за това. Причината за системните проблеми в българското здравеопазване, бележещи отрицателна тенденция.

На първо място липсата на комуникация и съгласуваност с дейността на отделните структурни звена в здравеопазването, спешна помощ, извънболнична и болнична помощ, между отделните многопрофилни и извънболнични заведения“, изброи още Йорданов. Той посочи, че всичко това се е отразило на случая с тригодишното дете.

Случаи като този представлява най-яркото опровержение на тези здравни апологети, които в началото на прехода считаха, че приватизацията е панацеята и че се формира един пазар на медицински услуги, който ще формира всички отношения в здравеопазването“, каза още доц. Йорданов.

Друг депутат от БСП проф. Георги Михайлов отчете, че липсва държавническа визия в здравеопазването.

След като министърът на здравеопазването е стигнал лично да търси двама анестезиолози значи нещата в системата са изключително зле поставени, отчете от своя страна д-р Нигяр Джафер от ДПС.

"Уважаеми колеги, не знам г-н министър дали знаете, но да ви съобщя, че в обявения държавен прием по специалността "Анестезиология и реанимация" няма нито едно място, което държавата ще плати за такава специализация.

Има криза с анестезиолозите, с педиатрите и държавата не обявява нито едно място за такава специализация за следващата година с държавна поръчка", каза още д-р Джафер. Тя посочи още, че никой не говори за личния лекар.

Припомняме, че детската болница „Проф. Иван Митев” спря приема на спешни случаи до 5 януари 2020 година заради липса на достатъчно специалисти. Причината е напускането на анестезиолози и педиатри след трагичния случай с починалия 3-годишен Алекс.

Спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осъществява от „Пирогов“, „Александровска“ и Национална кардиологична болница.

Междувременно, в отворено писмо до всички политически представители, граждани призовават "спрете обществената поръчка за превръщане на изоставен стар строеж в национална детска болница".

Родителите на починалия Алекс твърдят, че епикризата му е подправена

Родителите няма да спират да търсят истината, тъй като считат, че проверката, която се извърши, е компрометирана и опорочена, поради об...

Публикуваме позицията без редакторска намеса

Уважаеми г-н Радев,

Уважаема г-жо Караянчева,

Уважаеми г-н Борисов,

Уважаеми госпожи и господа,

Спрете обществената поръчка за превръщане на изоставен стар строеж в национална детска болница!

За 20 г. останахме с над 40% по-малко лични лекари

С над 40 % е намалял броят на личните лекари в България за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващи...

Ние, представители на българските родители, лекари и медицински специалисти, архитекти, инженери и данъкоплатци, се обръщаме към Вас с призив за отговорно отношение към здравето на децата.

Задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за всички деца. България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница. Това закъснение струва години изпитания за болните деца, техните семейства и лекуващи лекари. Днес можем да използваме натрупания световен опит и да създадем съвременно лечебно заведение, което отговаря на нуждите и стандартите за най-добра грижа за здравето на децата от цяла България – само през 2019 г. през Специализираната болница за активно лечение на детски болести са преминали 5569 деца, от които 2223 – от София, и 3346 – от страната.

Вместо това Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за довършване на рушащия се строеж на територията на Александровска болница и определя цена за изпълнение въз основа на експертиза с данни отпреди 12 години.

Министерството на здравеопазването предлага на обществото ни:

- полуразрушен строеж, изоставен преди повече от 30 години и определен за премахване от Столична община през 2011 г.;

- сграда, която противоречи на изискванията за земетръсна безопасност и на европейските стандарти за строителство;

Медици, лекуващи онкоболни, искат оставката на здравния министър

"Ние, персонала на МЦ 'Интегративна медицина" София, ежедневно ангажирани с лечението на най-тежката патология в медицината - лечението...

- минимални или липсващи изисквания за аварийна безопасност, функционалност, енергийна ефективност и енергийна независимост, климатизация, инфраструктура, достъпност, оздравителна среда за пациентите;

- обединяване на уникални за страната ни детски клиники в пространства, които не позволяват родителите да останат до болните си деца по време на тяхното лечение;

- разход от над 90 млн. лв. от нашите данъци за болница, която е морално и физически остаряла и негодна още преди да бъде построена. Довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците.

Изискванията на Министерството на здравеопазването противоречат грубо на интереса на държавата като възложител. Противоречат грубо на обществения интерес.

Обществената поръчка представлява недопустим компромис с детското здравеопазване и злоупотреба с общественото доверие.

Очаква се консорциумът, избран да изпълни тази поръчка, да бъде обявен на 20.12.2019 г., петък.

Тежки критики и призив за оставка към Ананиев в парламента, той се обиди и даде обещание

БСП обвини управляващите в некомпетентност в управлението на здравеопазването и поиска оставката на министър Ананиев Драгомир Стойнев ...

Спрете обществената поръчка!

Българските деца не заслужават стара, неудобна и опасна сграда вместо нова болница!

Настояваме определените средства да бъдат вложени в изграждането на модерно лечебно заведение, отговарящо на стандартите за съвременна детска медицина и специфичните нужди на страната ни.

Настояваме за нова обществена поръчка и за конкурс с ново задание, за чието изготвяне да бъдат привлечени компетентни и опитни професионалисти от гилдиите на архитектите и инженерите, лекарите, медицинските специалисти и медицинските технолози като гаранция за прозрачност на процеса и качество на проекта, както и да се вземе предвид мнението на самите деца и родители като крайни ползватели на инвестицията.

Единствено така държавата ще потвърди декларираната загриженост към здравето на децата.

Настояваме държавата да изгради нова, истинска детска болница, осигуряваща цялостна, комплексна, съвременна и пълноценна грижа за децата на България за поколения напред."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com