МЗ: Новата Педиатрия ще се строи в двора на болница "Лозенец"

5009
МЗ: Новата Педиатрия ще се строи в двора на болница "Лозенец"
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Новата детска болница ще бъде построена в съществуващата болница "Лозенец". Това съобщи на специална пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му това е "най-подходящото място за изграждане на детска болница е в болница „Лозенец“ в самия Южен парк, която разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. По-хубаво място от това едва ли може да си представи човек за болница за деца. Проверихме, че може да се строи на този терен и няма пречки. Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите. Решението е взето след среща със заинтересовани лица, обяви още министърът. 

Кой трябваше да надзирава строежа на Националната детска болница - интересно съвпадение на имена

Друго обединение с името „Детско здраве“ спечели поръчка за строителен надзор по сключения с ДЗЗД „Детско здраве&ldqu...

Кацаров допълни, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровка болница“ не може да бъде изпълнен и остава само да бъде прекратен. Той не може да бъде изпълнен, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране и той практически не може да бъде реализиран. "Не сме се отказали от идеята да се строи нова детска болница. COVID вълната измести акцента и фокуса на работата ни в друга посока, но сега може да се върнем на този нетърпящ отлагане проблем", каза Кацаров.

Министър Кацаров информира още, че "в Плана за възстановяване и устойчивост сме заложили на този терен да се постави първият в Източна Европа Протонен ускорител. Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца и затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена и в плана за въздушна спешна помощ с хеликоптерни площадки. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване на останалите детски отделения в страната. Имаме подкрепата на Камарата на архитектите и на сдруженията, които се борят от години за изграждане на детска болница."

"Остава един въпрос, който трябва да решим по възможно най-добрия начин. Изграждането на болницата ще отнеме минимум 5 години. Затова обмислихме и преценихме, че най-правилното е да реорганизираме Правителствена болница, така че по възможност децата, които сега се лекуват в специализираната детска болница, да се преместят в Правителствена болница, където условията са несравнимо по-добри. Този въпрос беше обсъждан от предишното Народно събрание и всички партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да се използва за това." 

В болница "Лозенец" протестират, не искат Педиатрията при тях

Прокуратурата започва проверки по сигнала на Стойчо Кацаров за детската болница

Сигналът на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за закононарушения по проекта за изграждане на детска болница в София...

Той увери, че е по преценка на експертите болница "Лозенец" може да поеме децата. Тя има 283 легла, миналата година са намалели на 183 легла, като се използват под 50%. Има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще иска предварителна оценка, ремонтни дейности и оборудване. Това ще изисква време и няма да стане утре или вдругиден." 

Междувременно от 13:30 часа ще започне протест на работещите в болница "Лозенец" срещу предложението новата Педиатрия да се строи в двора на Правителствена. Повече подробности ВИЖТЕ ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com