Идеята за нова детска болница е забравена от политиците, но не и от родителите

2364
Идеята за нова детска болница е забравена от политиците, но не и от родителите
Снимка: iStock/Guliver

Необходимостта от Национална детска болница е безспорна и с все по-належаща. Преди година бившият премиер Бойко Борисов обяви, че е решено старата сграда, за която се планираше да бъде детска болница, да бъде съборена. Месец по-рано граждани поискаха и оставката на бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

На 26 април 2020 година петиция, събирана онлайн, с подписите на над 17 000 граждани беше внесена в Министерския съвет с искане на оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради започващият строеж на Националната детска болница. От договора, сключен тогава с "Главболгарстрой", се планираше скеле на 40 години в двора на Александровска болница, с твърдения за липсващи ключови елементи за съвременна детска болница, да бъде достроено. За строежа трябваше да отидат 100 млн. лв.

Въпреки общественият натиск това да не се случва и въпреки дългите преговори с министерството и неговите експерти, на 2 април договорът все пак беше сключен - по време на извънредното положение, без предварителни анонси и дебати. Още тогава експерти и архитекти се обявиха срещу изпълнение на проекта. В отворено писмо до всички политически представители, граждани призоваха "спрете обществената поръчка за превръщане на изоставен стар строеж в национална детска болница". 

На 25 май Кирил Ананиев заговори за нова конструкция, но не се ангажира с цена и допълни, че ще има пълна прозрачност за проекта.

На 14 септември 2020 година наследникът на Кирил Ананиев Костадин Ангелов заяви, че старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора, обясни още той.

Детски ревмотолог с призив към държавата: Направете Национална детска болница, хиляди имат нужда!

 Детският ревмотолог Таня Андреева призова за незабавно стартиране по изграждането на Национална детска болница. Тя разказа, че до...

Тогава Георги Богданов от Национална мрежа за децата допълни, че "това, което каза министърът, беше потвърдено и от страна на премиера Борисов, а детската болница е само една част от това, за което ние настояваме - да има цялостна концепция за развитието на детското здравеопазване" и изрази опасения, че може да се окаже накрая, че ще имаме детска болница, но няма да имаме лекари и медицински специалисти, които да лекуват децата вътре. "В този смисъл се договорихме с министъра - НМД и Национална гражданска инициатива - за истинска детска болница да отидем на среща при него и да поставим тези въпроси."

На 22 февруари 2021 година обаче стана ясно, че договорът за изграждане на национална детска болница не е бил замразен. 

Към днешна дата реалността показва, че няма намерение за събаряне на старата сграда, все още няма и разрешително за строеж, припомнят от "За истинска детска болница". От гражданската инициатива обобщават, че "отговорните фактори“ най-накрая са стигнали до извода, че изоставеният строеж е незаконен и са необходими тежки и дълги административни процедури, за да може да бъде завършен. Установили са, че 9 от общо 12-те етажа не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи. Усъмнили са се в платената вече конструктивна експертиза на строежа, затова са възложили нова оценка на състоянието му (една година по-късно тя още не е готова). Все пак намерението на държавата е да се завърши стария скелет, дори и след като се налага да разруши 75% от него."

Петицията "За истинска детска болница" вече е събрала над 26 000 подписа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com