МЗ: Разрушаваме старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия

2567
МЗ: Разрушаваме старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница, съобщиха от здравното министерство.

„Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“, посочи Министър Ангелов.

В рамките на изказването си проф. Ангелов подчерта: „Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.

По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен: „Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството" и увери, че в състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни.

Припомняме, по рано през деня, по време на общественото обсъждане, от Националната мрежа за децата (НМД) изразиха несъгласие с предлаганата концепция и отправиха упреци, че новата болница ще е от "бройлерен тип" в старото скеле.

След уверенията на министъра, че старата сграда ще бъде изцяло съборена, а на нейно място ще се изгради новата, попитахме изпълнителния директор на НМД Георги Богданов дали вече исканията на националната мрежа за децата са удовлетворени.

Ето какво сподели той: "Това, което каза министърът беше потвърдено и от страна на премиера Борисов, а детската болница е само една част от това, за което ние настояваме - да има цялостна концепция за развитието на детското здравеопазване" и изрази опасения, че може да се окаже накрая, че ще имаме детска болница, но няма да имаме лекари и медицински специалисти, които да лекуват децата вътре.

"В този смисъл се договорихме с министъра НМД и Национална гражданска инициатива за истинска детска болница да отидем на среща при него и да поставим тези въпроси", съобщи той.

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Другото важно нещо, което трябва да се знае, продължи Богданов - е, че освен бутането на старото скеле и построяване на нова детска болница, трябва да има и архитектурно задание, което да създаде възможност да участват при проектирането на новата болница архитекти, строителни инженери, родители, деца дори. Богданов потвърди, че ще продължава да настоява да има конкурс. "Докато се разрушава старата сграда, има много добра възможност да се направи архитектурен конкурс и да се направи анализ на нуждите не само от гледна точка на това колко детски легла са необходими, а и да е ясно какво трябва да има в сградата", добави той.  Според него, тепърва разговорите и работата ще  продължават по детската болница.

Запитан дали вече от НМД са обнадеждени, че ще има истинска детска болница, Богданов зави: "На този етап не можем да кажем, че сме обнадеждени" и поясни: "Защото всяка тяхна дума - на правителството, е предпоследна и все още нищо не е ясно". Според него сближаването на позициите е "по-скоро стъпка в правилната посока и въпросът е какво още може да се направи, за да се гарантира да се случи тази болница".

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com