Напълно възможно е куп глоби за лъжи по КПП-тата и за ходене в парка да отпаднат

6297
Напълно възможно е куп глоби за лъжи по КПП-тата и за ходене в парка да отпаднат
Снимка: БГНЕС

Предвид все още неокончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), което касае отмяната на предварителното изпълнение на общо 4 заповеди на здравния министър Кирил Ананиев по време на извънредното положение, е напълно възможно куп наложени санкции по тях да отпаднат. Въпросът е, че за да се случи това, трябва да бъдат изпълнени определени условия. Това заявиха пред Actualno.com адвокат Петър Славов, депутат от 43-тото Народно събрание и адвокат Любомир Владикин, член на Контролния съвет на Софийската адвокатска колегия.

За какво става въпрос – сред посочените заповеди е тази, с която беше наложена забрана на посещението на паркове, както и въвеждането на КПП в областните градове, с изрично позволение през тях да могат да минават само отиващи по работа, по здравословни причини или за да се върнат на настоящ или постоянен адрес. В тази заповед е и разпореждането между 8:30 и 10:30 в магазините да не ходят хора под 60-годишна възраст!

Заповедта за задължително принудително влизане в болница - за да се усвояват пари от НЗОК ли е?

"Никой не може да бъде подлаган на лечение против волята му. Има изключения, но за тези процедури има строг съдебен контрол". Това заяв...

Друга важна заповед е тази за задължителна 14-дневна карантина за пристигащи от чужбина българи или за чужди граждани с постоянно пребиваване на българска територия. Само че заповедта е за българи, идващи от определени държави – по-късно това беше променено да важи за всички, идващи от чужбина в България.

Според адвокат Славов и адвокат Владикин всеки, който е обжалвал наказателното постановление за наложена му глоба и/или наказание по въпросните заповеди, ще спечели, ако ВАС реши на втора инстанция същото, което и сега т.е. на първа. Причината е, че наложените глоби и санкции ще са незаконосъобразни, а след като са обжалвани, още не са влезли в сила. Неслучайно с промените през Закона за здравето 2 дни преди края на извънредното положение направиха така, че всички заповеди на Ананиев да се считат за общи административни актове, напомни адвокат Славов.

Пред Actualno.com адвокат Славов сподели, че сегашното решение на ВАС е "малък пробив" и определено показва, че може и да се стигне до получаване на обезщетения заради нанесени вреди вследствие на заповеди на здравния министър. Примерът от конкретното дело, гледано сега от ВАС, е ясен – ако заради незаконосъобразно изпълнение на заповед не успееш да се върнеш да речем на работа, държавата т.е. данъкоплатците ще плащат. Проблемът е в бавното правосъдие, смята Славов, според който за такива дела, по заповеди на Ананиев, е следвало да се действа в ускорен темп, за дни, а не да се продължава с месеци и съдът да излиза с решения срещу държавните действия и в полза на гражданите дълго време след като дадена заповед вече не действа!

Още: "Правна неграмотност по време на извънредно положение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com